Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Συμβολή της Παρανομίας στο διήμερο


Σύντροφοι, δυστυχώς όλοι ξέρουμε ότι το φετινό διήμερο ΕΑΑΚ διεξάγεται σε μια οριακή κατάσταση για το φοιτητικό συνδικαλισμό και τον ρόλο της αριστεράς σε αυτόν.

Μεταφέροντας τις εμπειρίες από την νομική της Κομοτηνής αυτό που βλέπουμε συμβαδίζει με ακόμα πιο έντονο τρόπο με την γενική εικόνα.

Έχουμε να κάνουμε με ένα σύλλογο στον οποίο κυριαρχεί η εξατομίκευση και ο επιβιωτισμός στους φοιτητές, ενώ οι ταξικοί φραγμοί είναι εξαιρετικά έντονοι καθώς τα πιο ταξικά παιδιά φεύγουν με μετεγγραφές ή δεν έρχονται καν Κομοτηνή.

Ο επιστημονισμός αποτελεί ειδικά σε υψηλόβαθμες σχολές σημαντικό πρόβλημα που εντείνεται. Βλέπουμε μια νέα ποιότητα σε αυτόν καθώς πλέον ο φοιτητής έχει αφομοιώσει τη λογική των ανίσχυρων πτυχίων και της ανάγκης συνεχούς επανακατάρτισης κάτι που αναδεικνύει την μεγάλη αναγκαιότητα παρέμβασης γύρω από την εργασιακή προοπτική.

Η αυταρχικοποίηση εντείνεται διαρκώς και είδαμε και στην Κομοτηνή τον πρύτανη να σπάει συγκλήτους λόγω "κακής σύνθεσης", μια τακτική πλέον από το υπουργείο που συνιστά νέα ποιότητα, βάζει σοβαρούς φραγμούς στα περιθώρια διεκδίκησης από τις συγκλήτους που πλέον μόνο μέσα από διαδικασίες επιβολής μπορούν να έρθουν.

Η απαξίωση του συνδικαλισμού είναι ιδιαίτερα έντονη και διαπερνά όλο το φάσμα των δυνάμεων.

Συνεπώς ως κύρια κατεύθυνση που πρέπει να αποκτήσουν τα σχήματα για το επόμενο διάστημα είναι η ανασυγκρότηση των συλλόγων, ειδικά σε συλλόγους που δυσκολεύονται να βγάζουν γενικές.

Απαραίτητα βήματα για αυτό είναι: ο εκδημοκρατισμός των δ.σ. με το κάλεσμα κόσμου σε αυτά, ανάρτηση αποφάσεων στο διαδίκτυο, τραπεζάκια του συλλόγου, να παίρνουμε αποφάσεις του συλλόγου για πολιτικές εκδηλώσεις και πολιτιστική δράση που θα παράγει ένα άλλο πρότυπο νέο και θα δίνει διεξόδους μέσα στην κρίση.

Το πιο σημαντικό βήμα στη κατεύθυνση αναζωογόνησης του συλλόγου είναι η ίδια η διεξαγωγή γενικής συνέλευσης να γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Ειδικά σε συλλόγους όπως ο δικός μας χωρίς δηλαδή κινηματικές παραστάσεις , με τις τάσεις υποταγής να κυριαρχούν, θα πρέπει τα καλέσματα για γενικές να είναι προσεχτικά τοποθετημένα και όχι να σέρνουμε το σύλλογο σε σειρά αποτυχημένων συνελεύσεων. Αναγκαία θεωρούμε την αυτοτελή παρέμβαση στο ζήτημα του συλλόγου, με κείμενα όπως τι σημαίνει γενική συνέλευση κλπ

Το πιο βασικό όμως σύντροφοι είναι η διασφάλιση μια υγιούς γενικής συνέλευσης. Ο φοιτητής συμμετέχει  σε μια γενική στο μέτρο που αυτή δεν αποτελεί ιδεολογική διαδικασία διαχωρισμού κεντρικών πολιτικών σχεδίων αλλά όταν αυτή εκπροσωπεί τα συμφέροντα του. Συνεπώς σε κάθε γενική πιστεύουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε η διαδικασία αυτή να εστιάζει σε επίδικα και αιχμές πάνω στα υλικά συμφέροντα των φοιτητών τα οποία επικεντρώνονται στη εργασιακή προοπτική τους και τα ισχυρά πτυχία, τη ποιοτική μέριμνα, τους αξιοπρεπείς όρους σπουδών και την ανατροπή της εντατικοποίησης.

Ειδικά σε εποχή που οι παραστάσεις νικών είναι πιο δύσκολες από πότε, πρέπει να είναι πρώτο μέλημα κάθε σχήματος να πετυχαίνει νίκες στο τομέα της πειθάρχησης - εντατικοποίησης σπάζοντας το τσαμπουκά κάθε καθηγητή για κοψίματα κλπ.

Σε σχολές ειδικά όπως η νομική, που η έρευνα είναι περιορισμένη και δεν έχει γίνει δυνατό ν αναπτυχθούν επίσημα και ανοιχτά μορφές μαθητείας ή πρακτικής, μια καθημερινή παρέμβαση  που θα επικεντρώνεται στη διάσταση του άμεσου κέρδους και στην εκμετάλλευση της έρευνας δεν βοηθά στη γείωση της παρέμβασης μας αλλά αυτή πρέπει να επικεντρώνεται στον κατανεμητικό και ιδεολογικό του ρόλο.

Ταυτόχρονα η παρέμβαση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε αυτά, αλλά να αναδεικνύει την ανάγκη σύνδεσης του φοιτητικού κινήματος με το νεολαιίστικο και το μαθητικό, σε μια προοπτική συνολικής ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική. Ειδικά για το μαθητικό κίνημα να παίρνουμε αποφάσεις συλλόγων υπέρ των μαθητικών αγώνων και να τις ανοίγουμε ευρύτερα στην προσπάθεια συγκρότησης πανεκπαιδευτικών μετώπων.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα και από την προσπάθεια καλλιέργειας ενός άλλο προτύπου φοιτητή που θα συγκρούεται μέσα από όλη την κουλτούρα του και τις πρακτικές του με τις κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας χτίζοντας μια αριστερή ριζοσπαστική αριστερή ηγεμονία στο σύλλογο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το χτίσιμο μαζικών συνδικαλιστών που θα είναι σε συνεχή ζύμωση και ανάδραση με το σύλλογο και δεν θα στέκονται απέναντι στους συμφοιτητές του για να τους αναπαράγουν απλώς αναλύσεις.


Σχετικά με τα σχήματα της ΕΑΑΚ


Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αρχικά ότι το μόρφωμα των σχημάτων της εαακ αποτελεί το πιο πετυχημένο  πείραμα της εκτός των τειχών αριστεράς στην Ελλάδα αποτελώντας την πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος.

Πρέπει όμως να δούμε όμως ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης αυτό που έχει κυριαρχήσει είναι η εσωστρέφεια και η ηττοπάθεια και τα ΕΑΑΚ χρειάζεται να κάνουν προχωρήματα ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Στόχος λοιπόν για κάθε αγωνιστή και σχήμα της ΕΑΑΚ θα πρέπει να είναι μέσα από την καθημερινή πάλη, η συγκρότηση ενός μαζικού και μαχητικού νέου πολιτικού φοιτητικού κινήματος, σε συμπόρευση με το εργατικό-λαϊκό κίνημα  το οποίο ενσωματώνοντας τα προβλήματα και τις ανησυχίες της νεολαίας, θα είναι σε θέση και να τα συνδέει με τους αγώνες όλης της κοινωνίας αλλά και να παράγει μια συνολική αφήγηση δίχως όμως να χάνει το φοιτητικό κίνημα την αυτοτέλεια του ούτε να υιοθετεί αυτούσια το πρόγραμμα των εργαζομένων.

Σε μια τέτοια διαδικασία, η αυτοτέλεια των σχημάτων αποτελεί δομικό στοιχείο. Κάθε σχήμα αποτελεί το κύτταρο το όποιο ανεξάρτητα παράγει την πολιτική του τακτική καθημερινά.. Για να λειτουργεί αυτό, τα σχήματα δεν θα πρέπει απλώς να αναπαράγουν στείρες και χωρίς καμία ανάδραση  κεντρικού πολιτικού  χαρακτήρα γραμμές αλλά αντίθετα να δρουν στο πλαίσιο των αντιθέσεων του φοιτητικού σώματος πιάνοντας το παλμό και οξύνοντας τις αντιθέσεις έχοντας ως στοιχεία του την αντικυβερνητική και αντι-Ε.Ε. κατεύθυνση.

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι η παραταξιοποίηση των σχημάτων είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να προσέχουμε για μια πετυχημένη παρέμβαση καθώς τα σχήματα εμφανίζονται συχνά ως ένα διακριτό μέρος του συλλόγου. Πρέπει να οριοθετηθούμε από διαδικασίες σχημάτων που θα λειτουργούν ουσιαστικά εκτός φοιτητικού συλλόγου, με σχήματα -  πολιτικά γραφεία να παράγουν σχεδιασμό εκτός των μαζών. Μόνο μέσα από μια σύνδεση κάθε σχήματος με το σύλλογο, το κάλεσμα κάθε αριστερόστροφου φοιτητή σε διαδικασίες και παραγωγή γραμμής και μέσα από την αναζήτηση αιχμών που να πιάνουν τα ερωτήματα του κόσμου θα μπορέσουμε να ξανασυγκροτήσουμε αγωνιστικά μπλοκ και να μαζικοποιήσουμε τα σχήματα.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δούμε ότι στη συγκυρία αυτή η λειτουργία του μορφώματος πρέπει να αναβαθμιστεί. Δεν γίνεται η παρέμβαση μας να συνέχεται μέσα από μια μεθοδολογία απλής περιγραφής κόμβων αλλά αντίθετα η απάντηση στην συνολική επίθεση που δεχόμαστε περνά μέσα από την βαθύτερη πολιτική ενοποίηση των σχημάτων της ΕΑΑΚ συνολικά.

Αυτή  δεν μπορεί να γίνει μέσα από οργανωτικού τύπου διαδικασίες, που δρουν διαλυτικά αλλά αντίθετα χρειάζεται η κουβέντα στο διήμερο, που αποτελεί το οριζόντιο συντονισμό των σχημάτων, μια αναβάθμιση στους εξής άξονες:

----απόφαση της διεξαγωγής του μέσα από τα σχήματα και τα συντονιστικά και όχι μέσα από τις οργανώσεις αν θέλουμε να είμαστε η εαακ των σχημάτων και όχι των οργανώσεων { μια σημείωση: σχετικά με το περσινό συντονιστικό διαχωριζόμαστε και από μια λογική που θα οδηγούσε σε μη διεξαγωγή διήμερου για 3η χρονιά αλλά και από τον τρόπο που τελικά έγινε το συντονιστικό που εν τέλει δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό παρά προβληματικές)

---ανάλυση κάθε σχήματος για την κατάσταση στο σύλλογο του συγκεκριμένα με αποτίμηση της παρέμβασης του, των εργαλείων και μεταφορά εμπειριών από τους κοινωνικούς χώρους

---κριτήριο αποτελεσματικότητας των διαφορετικών μεθοδολογιών και αποτίμησης τους, το οποίο είναι αυτό που θα οδηγήσει σε πιο βαθειά ενοποίηση

---παραγωγή  κλαδικών κειμένων και πιο συχνά υλικών μέσα από το συντονιστικά

---τα κείμενα της ΕΑΑΚ, δεν μπορούν να παίρνονται με τον υπάρχον αντιδημοκρατικό τρόπο. Χρειάζεται να δημιουργηθούν επιτροπές κειμένου οι οποίες θα έχουν  ανακλητούς αντιπροσώπους από το κάθε σχήμα και θα μεταφέρουν την τοποθέτησή του σχήματός τους αποφασίζοντας μέσα από σύνθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου