Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η νεολαία στο στόχαστρο – η ελπίδα στους αγώνες!


Η νεολαία στο στόχαστρο – η ελπίδα στους αγώνες!

Προϋπολογισμός-τσεκούρι του ΔΠΘ...
Για άλλη μια φορά οι φόβοι μας βγαίνουν αληθινοί. Παρά τα ψέματα των κυβερνήσεων και των παρατάξεών τους στα πανεπιστήμια ότι όλα “βαίνουν καλώς” και επιτέλους θα δούμε φως στο τούνελ, ο νέος προϋπολογισμός του ΔΠΘ αποδεικνύει το αντίθετο. Μας το φέρνουν έτοιμο και μειωμένο κατά 2 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον ήδη κουτσουρεμένο περσινό προϋπολογισμό (μείωση περίπου 15%), ενώ σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα βρίσκεται μειωμένος πάνω από 50%!

Με μια γρήγορη ματιά βλέπει κανείς ενδεικτικά περικοπές 26%-27% στις αμοιβές και στην κοινωνική πρόνοια/ασφάλιση των υπαλλήλων και του προσωπικού (δηλαδή απολύσεις και εξαθλιωμένους υπάλληλους), 56% μείωση στις δαπάνες για εκτυπώσεις, 20% μείωση για τα καύσιμα, 12% για τις “δαπάνες εκπαίδευσης & επιστημονικών ερευνών και εργασιών” (βιβλιοθήκες, μεταπτυχιακά, εξοπλισμοί κλπ)!

Ενώ οι δαπάνες για “δημόσιες σχέσεις”, “δεξιώσεις” και ”οργάνωση ή συμμετοχή σε συνέδρια” έχουν αύξηση 500% σε σχέση με το 2012 (την χρονιά που “εκλέγονταν” στη ζούλα τα Συμβούλια Διοίκησης), οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα Πανεπιστήμιο που κυριολεκτικά καταρρέει και οι δαπάνες για την φοιτητική μέριμνα μένουν καθηλωμένες στα γνωστά πετσοκομμένα επίπεδα ή και μειώνονται (περικοπές 5% στη σίτιση, 20% στις εστίες).

Η Μανωλάδα εικόνα από το μέλλον που μας ετοιμάζουν!
Όλα αυτά βέβαια δεν έπεσαν από τον ουρανό. Αποτελούν συνέχεια της ακραίας ταξικής πολιτικής που θυσιάζει παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια στο βωμό των κερδών μιας χούφτας τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Βλέπουμε τεράστια κύματα απολύσεων στους υπαλλήλους των ΑΕΙ-ΤΕΙ, στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ, στα σχολεία και τα λύκεια, κατάργηση/συγχωνεύσεις μιας σειράς σχολείων, σχολών, τμημάτων νοσοκομείων ή και ολόκληρων νοσοκομείων, συνολικά μια εφιαλτική προοπτική εξαθλίωσης για την μεγάλη πλειοψηφία και ειδικά την νεολαία, που το 65% αντιμετωπίζει την ανεργία.

Παράλληλα τα εργασιακά μας δικαιώματα καταργούνται ήδη από την εκπαίδευση με την υποβάθμισή της και την διάλυση-διάσπαση των πτυχίων, ενώ όταν βγούμε στην αγορά εργασίας θα αντιμετωπίζουμε ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα όπου η εργοδοσία θα λύνει και θα δένει αποθρασυμένη από τα αντεργατικά μέτρα που η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν με ρυθμούς πολυβόλου. Το εξοργιστικό παράδειγμα του 28χρονου που για 700 ευρώ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην Ομόνοια από μπράβο του εργοδότη, επειδή πήγε να βοηθήσει την φίλη του να ζητήσει τα δεδουλευμένα της πρέπει να μας αφυπνίσει!

Το αντεργατικό, αντεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό κάδρο της επίθεσης ολοκληρώνεται με τις εξής πινελιές από τους μεγάλους “ζωγράφους” του “πρωτογενούς πλεονάσματος” και της “ανάπτυξης” στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014: περικοπές περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη κοινωνική πρόνοια, φοροεπιδρομή ύψους 46 δις ευρώ (με αύξηση 42% στο φόρο ακίνητης περιουσίας – χαράτσι), και όλα αυτά στο όνομα της μείωσης του χρέους, ενώ αυτό συνεχίζει να αυξάνεται κατά 81 δις (ή 14%), ενώ κυβερνητικοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιπλέον “διορθωμένου” προϋπολογισμού νέων μέτρων την επόμενη χρονιά, για να καλυφτούν τα ενδεχόμενα (μτφρ: σίγουρα...) κενά.

Απάντησή μας η ανατροπή!
Μέσα σε αυτή την κατάσταση καλούμαστε να πάρουμε θέση: ή θα σκύψουμε το κεφάλι και θα κοιτάξουμε όπως όπως να “τη βολέψουμε” ή θα βρούμε τρόπο να επιβάλλουμε ότι δεν θα γίνουμε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Οφείλουμε να δείξουμε ότι από γενιά της κρίσης μπορούμε να γίνουμε η γενιά της ανατροπής! Γι'αυτό το λόγο η ΕΑΑΚ Κομοτηνής καλεί όλους τους φοιτητές σε ανοιχτό θεματικό σχήμα-συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο στο σήμερα: τι πανεπιστήμιο θέλουν να φτιάξουν για εμάς οι από πάνω; Από που προέρχεται η επίθεση και ποιους εξυπηρετεί; Ποιο είναι το πανεπιστήμιο των αναγκών μας που εμείς προτάσσουμε απέναντι τους; Με ποιο τρόπο, με ποια οργάνωση και λειτουργία του φοιτητικού κινήματος, του συνδικαλισμού και των Φοιτητικών Συλλόγων μπορούμε να βαδίσουμε μέχρι τη νίκη;

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 27/11, ώρα 15:30 στη ΝΕΑ Νομική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου