Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Για τις εκλογές Α' έτους

Εδώ ο κόσμος καίγεται και η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ χτενίζονται…

Τη στιγμή που πραξικοπηματικά  αλλάζει η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ούτε καν το πρόσχημα της λαϊκής εντολής, που ο «διεθνώς αναγνωρισμένος» τραπεζίτης  ανακηρύσσεται εθνοσωτήρας, που δίνονται υπουργεία στους τσεκουροφόρους του ΛΑΟΣ, και τη στιγμή που πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις και που όλοι ζουν στον εφιάλτη της εργασιακής εφεδρείας ή της απόλυσης, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, τα πλοκάμια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο πανεπιστήμιο, ετοιμάζονται μανιωδώς με τα πάρτυ και τις εκδρομούλες τους για το απόλυτο event του πρώτου εξαμήνου· τις εκλογές των πρωτοετών.

Οι εκλογές πρωτοετών είναι ένας θεσμός πανελλαδικής πρωτοτυπίας των καθεστωτικών-κυβερνητικών παρατάξεων του ΠΑΜΑΚ και του ΔΠΘ, με πραγματικό στόχο μια πρώτη επίσημη χαρτογράφηση των πρωτοετών πριν τις φοιτητικές εκλογές του Μάη. Αυτές διεξάγονται με σκοπό την ανάδειξη αντιπροσώπων από κάθε παράταξη για την Επιτροπή Έτους, η οποία υποτίθεται ότι θα λύνει τα «σημαντικά» προβλήματα της ακαδημαϊκής ζωής του φοιτητή, π.χ. αλλαγή προγράμματος εξεταστικής.

Κανείς από εμάς, όμως, δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι αυτή η διαδικασία επινοήθηκε προς όφελος του φοιτητή και των συμφερόντων του. Συνάδελφε, θεωρείς ότι μπαίνοντας σε μια λογική εκλογικής στήριξης της Επιτροπής Έτους δεν θα πληρώνεις πια για τα βιβλία που δεν θα σου παρέχονται δωρεάν; Δε θα βάζεις απ’την τσέπη σου για το φαϊ στη λέσχη και τη μετακίνησή σου, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, που έχει φτάσει στο ζενίθ της; Δε θα ξεστραβωθείς στο διάβασμα για να πάρεις ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο περσινός Δεκέμβρης, όταν μπροστά στο επίμαχο θέμα της σίτισης δεν έγινε κανένα εκλογοαπολογιστικό πανηγύρι, αλλά αντίθετα η συνέλευση μετατράπηκε σε αποφασιστική, σταματώντας δαπίτες και πασπίτες που εκείνη τη στιγμή έστηναν κάλπες αδιαφορώντας για το ζήτημα της λέσχης, ενώ παράλληλα οι φοιτητές αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για να μην κλείσει η πάνω λέσχη που, όπως τότε έτσι και τώρα, βρίσκεται υπό τον κίνδυνο λουκέτου (καθώς το Ε.Ι.Ν. που τη διαχειρίζεται, ανήκει στους φορείς εκείνους του δημοσίου που μέχρι το 2012 πρέπει να καταργηθούν).

Εμείς, ως Παρανομία ΕΑΑΚ, δε συμφωνούμε με την ανάδειξη αντιπροσώπων Επιτροπής έτους και ούτε θα συμμετάσχουμε σε αυτή την εκλογική φιέστα. Η λογική που θέλει να λύνονται τα προβλήματα από «ειδικούς» μέσα από επιτροπάτα και διοικητικά συμβούλια, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Τα προβλήματα του κάθε φοιτητή δε λύνονται μέσα από τέτοιες ανούσιες πρακτικές αλλά μέσα από τη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, όπου όλοι οι φοιτητές αποφασίζουν αμεσοδημοκρατικά για το μέλλον τους, μέσα από τη στήριξη αγωνιστικών πλαισίων και μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Πολλοί όμως ίσως αναρωτηθούν γιατί αφού δεν κατεβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουμε το Μάη. Συμμετέχουμε σε αυτές  γιατί αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να αποτυπωθεί και σε εκλογικό επίπεδο ένα διαφορετικό ρεύμα στη σχολή και ευρύτερα, ένα ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης, που δε χωράει στις κομματικές φιέστες των καθεστωτικών παρατάξεων. Για εμάς η πολιτική δεν είναι προνόμιο των λίγων. Είμαστε ενάντια σε μία λογική ανάθεσης και εκπροσώπησης ακριβώς γιατί αποτρέπει τους φοιτητές από την ενεργό συμμετοχή τους, εφόσον επαφίεται σε κάποιους πεφωτισμένους να αποφασίζουν για αυτούς χωρίς αυτούς.

Για αυτό παλεύουμε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του πρώτου έτους να μετατραπεί σε αποφασιστική και εκεί να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές. Η προσπάθεια της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να αποπροσανατολίσουν το σύλλογο σε μια τέτοια εποχή, μετατρέποντας τη συνέλευση σε αντιπαράθεση τηλεπαραθύρου και σε απολίτικη κοκορομαχία όπως θέλουν να κάνουν στην επερχόμενη συνέλευση του πρώτου έτους, δεν θα περάσει. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος η απάντηση του συλλόγου πρέπει να είναι μία· να μην τους αφήσουμε να φιμώσουν το σύλλογο και να μην του δώσουν την ευκαιρία να πάρει αγωνιστική απόφαση σε μια τέτοια πολιτική συγκυρία.

Ø      ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Α’ ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ø     ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου