ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ
Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου -Νοέμβριου του 2005, στην Ξάνθη και Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης που προωθούσε το πρυτανικό σχήμα, στα πλαίσια των συνολικότερων επιλογών ΝΔ-ΕΕ για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος Φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις το κατήγγειλε και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ένας φοιτητής που υπερασπίστηκε την απόφαση Συλλόγου Φοιτητών μηνύθηκε από τον τότε πρύτανη του ΔΠΘ Καραμπίνη για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ δέκα ολόκληρους μήνες μετά κατέθεσε και αγωγή στην οποία ζητούσε 200.000 ευρώ αποζημίωση και ένα χρόνο φυλάκιση, εάν δεν έκανε δήλωση μετάνοιας ο φοιτητής.
Ο Σύλλογος Φοιτητών υπερασπιζόμενος τις επιλογές του αλλά και τον φοιτητή-μέλος του απάντησε και απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις του φοιτητή και προχώρησε στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο της εισόδου του.
Μετά από συνεργασία ρουφιάνων υπαλλήλων του πολυτεχνείου, εισαγγελικών αρχών, “δημοσιογράφων” και αλήστου μνήμης δεξιών πολιτικών (Μ. Έβερτ) γίνεται μήνυση σε έξι από τους δεκάδες συμφοιτητές μας που συμμετείχαν στην υλοποίηση της απόφασης του ΣΦ Ξάνθης. Ύστερα από το κύμα αλληλεγγύης οι επιλεγμένοι από τις αρχές και τους συνεργούς τους, φοιτητές αθωώθηκαν ομόφωνα στις 27/10/2009.
Στις 16/11/2011 δικάζονται ξανά οι συμφοιτητές μας ύστερα από έφεση του εισαγγελέα Κομοτηνής μετά από άνωθεν εντολή. Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: η δίωξη αυτή είναι προσωπικό ζήτημα των 6 συμφοιτητών μας ή είναι μια πολιτική υπόθεση που αφορά το φοιτητικό κίνημα; Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με μια προσωπική «βεντέτα» μεταξύ του πρύτανη και των συγκεκριμένων φοιτητών. Είναι σαφές ότι οι 6 φοιτητές είναι κατηγορούμενοι για μια συλλογική δράση και σε αυτούς προσωποποιείται η δίωξη ενός μαζικού φορέα και των συλλογικών του αποφάσεων και κινητοποιήσεων.
1. Το χτίσιμο ήταν απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και οι διωκόμενοι φοιτητές ήταν 6 από τα πολλά άτομα που την υλοποιούσαν.
2. Η απάντηση αυτή του συλλόγου ήταν αντίστοιχη της επίθεσης που δέχτηκε. Χτίστηκε συμβολικά η πόρτα ενός πρύτανη που επιδίωξε, μέσα από την εξόντωση ενός φοιτητή, να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και ποινικοποιήσει τους συλλογικούς αγώνες τους.
3. Μέσα από τη δίωξη των 6 συμφοιτητών μας, ουσιαστικά χτυπιέται το άσυλο και οροθετείται ο πολιτικός του ρόλος, τόσο ως κέντρο αγώνα όσο και ως χώρος υλοποίησης ριζοσπαστικών πρακτικών.
Η δίκη αυτή διεξάγεται σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπο τις επιταγές και τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΔΝΤ με την στήριξη ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, λεηλατεί ολοκληρωτικά το λαϊκό εισόδημα, μέσα από την προώθηση μια σειράς μέτρων με χαρακτηριστικότερα τη μείωση μισθών και την αύξηση των φόρων, ενώ η ανεργία αυξάνεται. Το άσυλο, ως κατάκτηση των ριζοσπαστικών κοινωνικών αγώνων, στο βαθμό που δεν θα το υπερασπιστεί ενεργά το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα καθίσταται κενό γράμμα. Με πρόσφατα μάλιστα ψηφισμένο έναν νέο νόμο πλαίσιο που εκτός από τον νομικό εξοβελισμό του ασύλου, θεσμοθετεί τα πειθαρχικά εναντίον των φοιτητών. Την ίδια περίοδο που ο υπεύθυνος φορέας για τη δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση (ΕΙΝ) διαλύεται, ο αγώνας του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης για δημόσια και δωρεάν σίτιση και για φοιτητικό έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα, με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών, είναι όσο ποτέ άλλοτε κοινωνικά νομιμοποιημένος και ορόσημο για νέους αγώνες κατά της πολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης.
· Έξω οι εισαγγελείς από τα πανεπιστήμια - Κάτω τα χέρια από το άσυλο
· Καμία δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του - Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
· Δημόσια και δωρεάν σίτιση -στέγαση για όλους τους φοιτητές
· Άρση όλων των διώξεων
· Κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην καταθέσει εναντίον των 6 φοιτητών
Όλοι στην πορεία - παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Κομοτηνής στις 16/11/2011 κατά την εκδίκαση της έφεσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου