Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων

4 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Με αφορμή την διεξαγωγή της τελευταίας Γ.Σ. του συλλόγου μας, κρίνουμε απαραίτητο να προβούμε σε κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά τόσο την ίδια τη διαδικασία, όσο και το επίπεδο του πολιτικού λόγου που αρθρώνεται με σοβαρότατες συνέπειες για τη λειτουργία του συλλόγου μας. Όπως παρατηρήσαμε και την περασμένη Τρίτη η Γ.Σ. με τον τρόπο που διεξάγεται καταλήγει να είναι μια απολιτική και ανούσια μαραθώνια διαδικασία, η οποία κουράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του φοιτητικού σώματος. Το αποτέλεσμα είναι να αποθαρρύνεται ο φοιτητής απ’το να παρακολουθεί τη συνέλευση ως το τέλος, να αποχωρεί και τελικά να μη συμμετέχει στις αποφασιστικές διαδικασίες (ψήφιση πλαισίων/ψηφισμάτων) του συλλόγου.
Επιπροσθέτως, τη συνέλευση εκφυλίζουν περεταίρω οι απολιτικές τοποθετήσεις των καθεστωτικών παρατάξεων (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ),οι οποίες τείνουν να μετατρέψουν το μοναδικό αυτό θεσμό της φοιτητικής αμεσοδημοκρατίας σε ένα άνευ προηγουμένου ψευδοπολιτικό Circus Medrano. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η φοιτητική κοινότητα μέσα από μια διαδικασία ζύμωσης  προσπαθεί να βρει λύσεις απέναντι στα σοβαρά προβλήματα της εκπαιδευτικής συγκυρίας, κάποιοι να αναλώνονται σε μια ανούσια ψηφοθηρική μάχη εντυπώσεων, του τύπου ποιος είναι “πάντα δίπλα” στους φοιτητές, υποτιμώντας προφανώς την νοημοσύνη των παρευρισκομένων!
Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-Ε.Α.Α.Κ σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του πολιτικού λόγου καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις για μια Γ.Σ. πιο ευέλικτη, πιο ουσιαστική, πιο μαζική και εν τέλει πιο δημοκρατική:

Ø     Μια και μοναδική για κάθε παράταξη τοποθέτηση-παρουσίαση των θέσεων της, διάρκειας 15-25 λεπτών.
Πράγματι θεωρούμε ότι οι δευτερολογίες και οι επόμενες ομιλίες όπως αυτές διεξάγονται τώρα είναι άσκοπες και χρονοβόρες και γι’αυτό πρέπει να απαλειφτούν. 20 λεπτά είναι υπεραρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των επιχειρημάτων κάθε παράταξης.

Ø     Υποβολή ερωτήσεων απ’το φοιτητικό σώμα σε κάθε ομιλητή.
Είναι αδιανόητο οι εκτιθέμενες απόψεις να μην μπορούν να περάσουν από κανέναν έλεγχο απ’το Σώμα πλην βέβαια της τελικής ψηφοφορίας. Έτσι κανένας δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από ασάφειες και αοριστολογίες και σε τελική ανάλυση αποδεικνύεται περίτρανα αν οι ομιλητές των παρατάξεων έχουν συνείδηση του τι προτείνουν στο σύλλογο ή αν είναι απλά σερβιτόροι κάποιων έτοιμων προτάσεων που άλλοι μαγείρεψαν. Άλλωστε είναι απαράδεκτο που αυτή τη στιγμή είμαστε ο μόνος ΣΦ που δεν έχει υιοθετήσει την υποβολή ερωτήσεων.

Ø     Αυτοτελή διαδικασία τοποθετήσεων από τον ανεξάρτητο κόσμο της συνέλευσης μετά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων. Με ανοιχτό κατάλογο και διάρκεια ως 15 λεπτά.
Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του ανένταχτου κόσμου καθώς με το υπάρχον καθεστώς οι ελεύθεροι ομιλητές μπορούν να μιλήσουν μόνο δύο λεπτά.

Ø     Αυτοτελή διαδικασία ψηφισμάτων άσχετων με το θέμα της συνέλευσης πριν την τελική ψήφιση των πλαισίων με 5λεπτη τοποθέτηση για το ψήφισμα από αυτόν που το κατεβάζει, άτομο ή παράταξη.

Καταθέτοντας  τις παραπάνω προτάσεις επιθυμούμε μαζικές αμεσοδημοκρατικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Πολιτική αντιπαράθεση και όχι τσίρκο κομματικών στρατών. Ευέλικτες διαδικασίες που δε θα κουράζουν τους φοιτητές αλλά θα ξεκαθαρίζουν πολιτικές γραμμές και απόψεις. Με αφορμή την πρόταση μας θέλουμε να ανοίξει διάλογος με όλες τις δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος για το ζήτημα αυτό, ώστε να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η άμεση δημοκρατία, η μαζική και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών καθώς και το πρόταγμα «ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ».

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ – Ε.Α.Α.Κ.
όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου