Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ


    Σήμερα η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ και ανένταχτοι φοιτητές του Φ.Σ. Νομικής Κομοτηνής σταθήκαμε εμπόδιο στην καταστρατήγηση του Φ.Σ. με την κατάχρηση της αυτοδυναμίας που διαθέτει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Επιδιώξαμε τη μη κλιμάκωση, αλλά η αδιαλλαξία της ΔΑΠ κατέστησε τη δράση μας το μόνο πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για την αποτροπή της υπονόμευσης του Φοιτητικού Συλλόγου. Τόσο η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ όσο και η ΑΝΟΚ (την οποία και επικροτούμε γι’ αυτό) αρνηθήκαμε να επιτρέψουμε στη ΔΑΠ να περάσει αυθαίρετα (χωρίς υπογραφη ή ψήφο από εμάς και την ΑΝΟΚ, έστω αρνητική) το ψήφισμα που αποτελεί ντροπή για τον Σύλλογο -και το οποίο και οι ίδιοι εν τέλει ανακάλεσαν. Όπως δηλώσαμε και με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συγκάλεσε Διοικητικό Συμβούλιο για το διορισμό εκπροσώπων των φοιτητών στα συλλογικά όργανα της Σχολής.

       Στο ΔΣ δηλώσαμε το αυτονόητο, ότι ο διορισμός τέτοιων «εκλεκτών» από τους ήδη υπάρχοντες «εκλεκτούς» δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των φοιτητών και καθιστά το Φοιτητικό Σύλλογο συνυπεύθυνο και χειροκροτητή των επερχόμενων εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, που πρόκειται να φέρει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου. Η ΔΑΠ, πάγια υποταγμένη στις επιταγές της Διοίκησης και διατηρώντας ως κύριο στόχο την κατάληψη θέσεων στα διοικητικά όργανα, δήλωσε ότι -ακριβώς λόγω της αυτοδυναμίας της- είναι απολύτως αρμόδια να εκπροσωπήσει τον Φ.Σ. οπουδήποτε και μόνη της (χωρίς καν την ΑΝΟΚ που αρνήθηκε επίσης να διορίσει εκπροσώπους) και ότι η διενέργηση Γενικής Συνέλευσης είναι παράνομη.

         Στην συνέχεια τους φέραμε αντιμέτωπους με το πιο καίριο ζήτημα: την απουσία νομιμοποίησης από το Φοιτητικό Σύλλογο και την αναρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να λάβει τέτοια απόφαση. Εξ’ αρχής έχουμε πάρει θέση ενάντια σε κάθε μορφή συνδιοίκησης και στον ίδιο το νόμο Γαβρόγλου. Σε κάθε περίπτωση το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τα ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο είναι το Σώμα του Φοιτητικού Συλλόγου που και από το καταστατικό του ΦΣ ορίζεται ως το ανώτατο όργανό του, που αποφασίζει μέσω των Γενικών Συνέλευσεων. Ακόμα και σύμφωνα με το νόμο Γαβρόγλου (α.13 εδ.ε ν.4485/17) ο ορισμός των εκπροσώπων επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του ΦΣ και απαιτεί την εκπεφρασμένη συμφωνία του, προπάντων του κυρίαρχου οργάνου του, δηλαδή του Σώματος. Στο ΦΣ Νομικής τέτοια συμφωνία δεν έχει διατυπωθεί ποτέ, οπως και στην πλειονότητα των Φοιτητικών Συλλόγων της χώρας, όπου εκπρόσωποι των φοιτητών για τη συνδιοίκηση δεν έχουν οριστεί. Δεν έχουν γίνει Γενικές Συνελέυσεις γι αυτό το θέμα, οπότε δεν υπάρχει νομιμοποίηση. Και σε αυτό η ΔΑΠ απάντησε πως παρά τα ανωτέρω, είναι αρμόδια λόγω αυτοδυναμίας.

    Πολύ περισσότερο, η ΔΑΠ στην προσπάθεια της βρήκε απέναντί της τον ίδιο το νόμο που επιχείρησε να εφαρμόσει και συνειδητά επέλεξε την καταδυνάστευσή του. Ο νόμος Γαβρόγλου ορίζει συγκεκριμένα: «Οι ανωτέρω εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, για ετήσια θητεία από τους φοιτητές με δικαίωμα συμμετοχής, με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία από το σύνολο των φοιτητών της οικείας κατηγορίας του Ιδρύματος.» Απαιτούναι, επομένως, εκλογές που θα διενεργηθουν απο το Σώμα του ΦΣ, ειδικά για το ζήτημα των εκπροσώπων. Την ίδια στιγμή όμως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εφάρμοσε αυθαίρετα αυτό που που διακήρυξε στην προηγούμενη ανακοίνωσή της: « Πιστεύουμε ότι οι εκπρόσωποι των φοιτητών θα πρέπει να ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και να συμμετέχουν στα όργανα της διοίκησης». Διορισμός των εκπροσώπων επομένως αντί εκλογής από τους φοιτητές και άρα καταδυνάστευση, προπάντων, του Φ.Σ. αλλά και του νόμου.

       Απέναντι σ’ ολα τα παραπάνω, η ΔΑΠ απάντησε με αδιαλλαξία, σαν να ήταν ο ΦΣ το «τσιφλίκι» της. Άλλη επιλογή δεν μας άφησαν για την υπεράσπιση του ΦΣ, των δικαιώματων, των συμφερόντων και των αναγκών των φοιτητών, από την παρακώλυση της διαδικασίας με τον τρόπο που το πράξαμε. Με τρόπο άμεσο, αποφασιστικό και ναι, απόλυτο, αλλά και ανάλογο της παράνομης και καταχρηστικής δράσης της ΔΑΠ απέναντι στο Σύλλογο και τους φοιτητές: Η ΔΑΠ αρνήθηκε να ανακαλέσει το επαίσχυντο ψήφισμα και προσπάθησε να το επικυρώσει απομονώνοντας τη Γραμματέα και τα πρακτικά από τους παρευρισκόμενους φοιτητές. Η ΑΝΟΚ αρνήθηκε να αποτρέψει αποτελεσματικά την αυθαιρεσία της ΔΑΠ και παρουσιάστηκε ως απολύτως αδύναμη μπροστά στην επίδειξη δύναμης της τελευταίας. Εμείς βάλαμε τα χέρια μας πάνω στα πρακτικά για να τους αποτρέψουμε και η ΔΑΠ προσπάθησε να μας απομακρύνει, τραβώντας τα χέρια από 2 κοπέλες της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ και μίας ανένταχτης φοιτήτριας. Στέλεχος της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ επιχείρησε να απομακρύνει βίαια μέλος του σχήματος.



     Η ακροδεξιά των πανεπιστημίων που τραμπουκίζει, στερεί το δικαίωμα λόγου σε φοιτητές και δυνάμεις, έχει το θράσος να μιλά για κόκκινο φασισμό και να μας αποκαλεί φασίστες. Γελάνε οι μπράβοι που έφερε η ΔΑΠ σε ΓΣ Νομικής το 2013, το τσεκούρι του Βορίδη, οι «Κένταυροι» και οι «Rangers» της ΟΝΝΕΔ. Προπάντων, τρίζουν τα κόκκαλα του δολοφονημένου από την ΟΝΝΕΔ, Νίκου Τεμπονέρα.



      Το διοικητικό συμβούλιο που θα αποτελούσε ντροπή για τον Φοιτητικό Σύλλογο έσπασε. 

      Δεν θα αφήσουμε τον Φοιτητικό Σύλλογο στα χέρια τους.

      Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου