Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Μια πρόταση για το πρόγραμμα της εξεταστικής

Με έκπληξη διαπιστώσαμε το πρωί της Δευτέρας 11/5, μέρα που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της εξεταστικής ότι σ' αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται μαθήματα χειμερινών εξαμήνων.

Ο καθένας καταλαβαίνει τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Οι συνάδελφοί μας οι οποίοι μπορεί να χρωστάνε ένα μάθημα χειμερινού για το πτυχίο τους ξαφνικά θα πρέπει να περιμένουν άλλη μία εξεταστική. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Πόσα χρόνια τώρα σε κάθε εξεταστική μέχρι την τελευταία στιγμή αναρωτιόμαστε αν θα υπάρχει πτυχιακή εξεταστική. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αν θεσπίζεται εν τέλει, οι καθηγητές μας συνεχίζουν το αστείο με κοψίματα μέχρι και της τάξης του 98 % (όπως έγινε στην ανακριτική πριν μερικές εξεταστικές).

Όταν από ένα σημείο και μετά μαζεύονται πολλά τυχαία γεγονότα τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους, παύει εν τέλει να πρόκειται για σύμπτωση. Πρόκειται για μεθοδευμένη προσπάθεια να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς σπουδών μας, ν' αυξηθεί η "παραγωγικότητα" της σχολής. Μόνο οι άξιοι και όσοι έχουν την δυνατότητα να κάθονται χρόνια στην πόλη θα παίρνουν εν τέλει το πτυχίο τους. Παράλληλα αυτή η κατάσταση συμβάλει στο να καλλιεργηθούν ο ανταγωνισμός και ο ακραίος ατομικισμός. Η λογική του πατάω επί πτωμάτων για να πετύχω.

Οι επιστολές και οι συναντήσεις κορυφής καθηγητών με φοιτητοπαράγοντες ποτέ δε έδωσαν λύσεις στα προβλήματά μας. Για μας ο δρόμος που φέρνει αποτελέσματα είναι αυτός της συλλογικής διεκδίκησης. Των μαζικών γενικών συνελεύσεων που θα επιβάλουν τις ανάγκες των φοιτητών.

Σε κάθε περίπτωση ο σύλλογος φοιτητών δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι πότε θα δεήσουν οι αρμόδιοι να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αλλά να δράσει εδώ και τώρα για να δοθεί τέλος στο άγχος συναδέλφων μας.

Με αυτή την λογική καλούμε όλους τους φοιτητές στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Τρίτης 12/5, με σκοπό να την τρέψουμε σε αποφασιστική και να πάρουμε απόφαση για το πρόγραμμα της εξεταστικής και κάθε ζήτημα που μας απασχολεί. Είναι υπόθεση όλων μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου