Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ανδρέα Λοβέρδο, άκου το καλά ! Οι διαγραφές σου θα μείνουν στα χαρτιά !



Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει έως ότου υλοποιηθούν οι διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών οι οποίες προβλέπονται στο νόμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου. Ένα μέτρο που στοχεύει αφενός στο να οδηγήσει τους φοιτητές να μην έχουν καμία άλλη ασχολία πέρα από το διάβασμα και να μην αντιδρούν στις βάρβαρες πολιτικές που μας επιβάλλονται, και αφετέρου να ευθυγραμμιστεί η λειτουργία του πανεπιστήμιου με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και τις απαιτήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Παρ’ όλα αυτά στις 26 του μηνός ψηφίζεται στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι από τους «λιμνάζοντες» φοιτητές συμμετείχαν στις εξεταστικές τα δύο τελευταία έτη θα μπορούν να συμμετέχουν στις 2 επόμενες εξεταστικές, δηλαδή, του Σεπτεμβρίου και του Φλεβάρη. Πρακτικά, από τους 180.000 που επρόκειτο να διαγραφούν ενδέχεται ν «διασωθούν» μόλις οι 10.000.  Αυτή η «παραχώρηση» εκ μέρους του Υπουργείου δεν έγινε λόγω της κατανόησης που τρέφει σε όσους θέλουν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Αντίθετα, θέλησαν να αποτρέψουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που θα είχαν να αντιμετωπίσουν με το να τους οδηγήσουν σε αδιάκοπο διάβασμα για να καταφέρουν να πάρουν πτυχίο την ύστατη στιγμή. Βέβαια θα πρέπει να μας προβληματίσουν και οι δηλώσεις του υπουργού παιδείας ότι μόνο εάν εφαρμοστούν οι οργανισμοί των ιδρυμάτων θα μπορεί να τροποποιηθεί το πλαίσιο των διαγραφών. Δεν είναι τυχαίο ότι η προθεσμία εφαρμογής τους είναι ο Νοέμβριος του 2014,  λίγος μόλις καιρός δηλαδή πριν από την τελευταία εξεταστική-προθεσμία των αιώνιων φοιτητών. Το υπουργείο δηλαδή στοχεύει στο να πιέσουν οι φοιτητές για την εφαρμογή των οργανισμών, κάτι που μόνο το επιθυμητό γι’ αυτούς αποτέλεσμα δεν θα φέρει.

Οι οργανισμοί δεν πρόκειται να είναι αυτοί που θα διασφαλίσουν την μη διαγραφή των φοιτητών. Χαρακτηριστικά το προσχέδιο του οργανισμού του ΑΠΘ θέτει προϋπόθεση για τη μη διαγραφή τους να χρωστούν λιγότερο από το 20 % των μαθημάτων της σχολής. Είναι αντιθέτως οι οργανισμοί αυτοί που προσπαθούν να περάσουν τις πιο αντιδραστικές τομές νομοσχεδίων και μη που δεν μπόρεσαν να περάσουν παλιότερες κυβερνήσεις κάτω από τη πίεση του φοιτητικού κινήματος. Οι οργανισμοί είναι αυτοί που έρχονται να επισπεύσουν την επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, είναι αυτοί που έρχονται να διαμορφώσουν καινούργιες και σαφώς χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους εντός του, είναι αυτοί που ήδη απ’ το προσχέδιο τους ορίζουν κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων, σπάσιμο των πτυχίων και δημιουργία ατομικών προγραμμάτων σπουδών με αλυσίδες μαθημάτων και πιστωτικές μονάδες, εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, πειθαρχικά για κάθε «παρακώληση της ακαδημαϊκής λειτουργίας» και άλλα πολλά.  

Είναι οι οργανισμοί που μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου ξεπουλώντας έρευνα, προσωπικό, εξοπλισμό και επώνυμες έδρες σε εταιρίες. Είναι οι οργανισμοί που επιβάλλουν μια σειρά από ταξικά φίλτρα στα ιδρύματα προκειμένου να παράγεται εκείνος ο ευέλικτος αυριανός εργαζόμενος των πολλαπλών βαθμίδων και δεξιοτήτων που θα στελεχώνει την παραγωγή με βάση τις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Πειθήνιος, υποταγμένος, με εκείνες τις γνώσεις που θα τον καθιστούν χρήσιμο, χωρίς καμία εποπτεία επί του αντικειμένου του και χωρίς κανένα συλλογικό δικαίωμα. Αυτά οι ταξικοί φραγμοί ξεκινούν ήδη από το σχολείο και πετούν, όπως και οι διαγραφές χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωθούν όλο και περισσότερους νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στα προγράμματα μαθητείας, δηλαδή τζάμπα εργασίας για ένα πιστοποιητικό κουρελόχαρτο.

Είναι ο νέος μοχλός για τη πλήρη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου και των κατευθύνσεων της ΕΕ και της Μπολόνια για τα πανεπιστήμια. Μπροστά στα μάτια μας χτίζεται το πανεπιστήμιο του μνημονίου, που θα προετοιμάζει τους φοιτητές να γίνονται έρμαια των αυριανών εργοδοτών τους, που θα μας αναγκάζει να πληρώνουμε για τις σπουδές μας, που θα λειτουργεί με εργολαβίες και εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, που δεν θα έχει ίχνος δημοκρατίας στο εσωτερικό του.

Απέναντι σε όλα αυτά εμείς πρέπει να πάρουμε θέση και να μην αφήσουμε καμιά διαγραφή να περάσει. Δεν θα γίνουμε ο υποταγμένος φοιτητής που θέλουν να τρέχει και να μην φτάνει. Και κυρίως να μην αντιδρά στην διάλυση του πανεπιστημίου και της ζωής του για να σώσει την πάρτη του.

Μπλοκάρουμε στην πράξη τις διαγραφές καταλαμβάνοντας την γραμματεία της σχολής ώστε να μην εκδοθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές πράξεις που χρειάζονται πριν τις διαγραφές. Κλιμακώνουμε τον αγώνα με Γενική Συνέλευση του συλλόγου ώστε να πάρουμε μαζικές αποφάσεις. Ερχόμαστε σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και τον σύλλογο των διοικητικών στο πανεπιστήμιο για την δημιουργία ενός πραγματικά μαζικού πανεκπαιδευτικού μετώπου στην πόλη που θα σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας.


ΥΓ : Την Παρασκευή το πρωί θα είναι στην πόλη ο υπουργός παιδείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, (αυτός ο προοδευτικός άνθρωπος που διαπόμπευε στα κανάλια οροθετικές γυναίκες) και θα συναντηθεί με τον νέο πρύτανη τον Γ. Καραμπίνη (μέχρι πρότινος μέλος του Συμβουλίου του ιδρύματος και παλιός αντιπρύτανης με μηνύσεις κατά φοιτητών στο ενεργητικό του). Οφείλουμε να είμαστε εκεί για να τους χαλάσουμε αυτό το ευχάριστο κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας. Να καταλάβει ο κύριος υπουργός ότι απέναντι στα σχέδια του θα βρει ένα φοιτητικό κίνημα δυνατό, μαζικό, ενωτικό και έτοιμο να του τα χαλάσει !

ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ !

Τους αιώνιους δεν διώχνετε με νόμους,
ή μια ζωή στις άιθουσες ή μια ζωή στους δρόμους !

1 σχόλιο: