Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΠΘ 2014 : ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ


Την Πέμπτη, 19 Ιουνίου, το Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ) του Δ.Π.Θ. θα συνεδριάσει προκειμένου να “εξετάσει” και να “εγκρίνει” τις δύο υποψηφιότητες για τις πρυτανικές εκλογές σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των νόμων Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου. Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία παρωδία καθώς το ΣΔ που αποτελείται απο εξωπανεπιστημιακούς, μάνατζερς και εκπροσώπους επιχειρήσεων έχει την δυνατότητα ν' αποκλείσει όποιον υποψήφιο δεν ταιριάζει με τα γούστα του υπουργείου και της κυβέρνησης (όπως άλλωστε έγινε και στη Φιλοσοφική της Αθήνας).

Συν τοις άλλοις μεταξύ των δύο υποψηφιοτήτων ξεχωρίζει αυτή του πρώην αντιπρύτανη Καραμπίνη (τωρινού μέλους του ΣΔ) η οποία έρχεται από τα παλιά. Στα κατορθώματά του ως αντιπρύτανης μπορεί να βρεί κανείς την παράδοση της κάτω λέσχης στον Χούτο που μας ταΐζει άλογο και μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση σε φοιτητές που τότε τον κατήγγειλαν ζητώντας μάλιστα αποζημίωση για την προσβολή που υπέστη η προσωπικότητά του, το ευτελές ποσό των 200.000 ευρώ. Μια μικρή “γεύση” για το τι θα επακολουθήσει με την επάνοδό του στα πράγματα. Ο έτερος υποψήφιος, o κ. Πρασόπουλος, καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης έδωσε πρόσφατα τα διαπιστευτήρια του στο υπουργείο με την στάση που κράτησε ενάντια στο κίνημα των φοιτητών για να μην εφαρμοστούν οι αλυσίδες και αποτελεί και αυτός άνθρωπο του ΣΔ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ

Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό πως για εμάς δεν έχει καμία σημασία ποιος θα είναι ο νέος πρύτανης. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα πρόσωπα. Είναι το συνολικό νομικό πλαίσιο που αντιδημοκρατικά αποκλείει οποιονδήποτε υποψήφιο δεν συμφωνεί με τις απόψεις του ΣΔ. Ενδεικτικό μάλιστα της αδιαφορίας που δείχνουν στο να έχουν έστω μια τυπική δημοκρατική νομιμοποίηση αποφάσισαν οι εκλογές να διεξαχθούν ηλεκτρονικά (!) φοβούμενοι αντιδράσεις από πλευράς φοιτητικού κινήματος. 

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την λειτουργία των ΣΔ πανελλαδικά μας έχει δείξει ότι πρόκειται για ένα όργανο που βάζει παντού πλάτες για την εφαρμογή των σχεδίων της Κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια. 

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο πού θέτει η Κυβέρνηση και το ΣΔ είναι αυτό που καταθέτει και συζητάει τους οργανισμούς των ιδρυμάτων. Δηλαδή συζητά τα δίδακτρα, τα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών, τις αλυσίδες μαθημάτων (που μπορεί να έρθουν και στη Νομική) και ένα σωρό άλλα. Συμφωνεί δε συμφωνεί κάποιος με τα παραπάνω αυτά θα κληθεί να περάσει το επόμενο διάστημα. Ο πρύτανης ουσιαστικά θα είναι για το ΣΔ ότι ένας general manager μιας επιχείρησης. Θα εκτελεί εντολές και θα διαχειρίζεται το δυναμικό της σχολής. Έτσι ώστε το ΣΔ που θα βρίσκεται μακριά από τους φοιτητές και τους εργαζομένους να μπορεί να παίρνει ανενόχλητο αποφάσεις για το μέλλον μας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ !

Το μόνο πανεπιστήμιο που μπορεί να είναι αρκετά δημοκρατικό , δημόσιο και δωρεάν είναι ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με φοιτητικό και εργατικό έλεγχο, δηλαδή που οι αποφάσεις που θα παίρνονται θα είναι μέσα από συνελεύσεις, ανοιχτές διαδικασίες μπροστά στα μάτια όλων και όχι σε κλειστές αίθουσες όπως κάνει τώρα η διοίκηση του πανεπιστημίου, είτε είναι το Συμβούλιο είτε είναι η Σύγκλητος. 

Εμείς θέλουμε πανεπιστήμιο μακριά από τα κέρδη των αγορών, πανεπιστήμιο που να δίνει σφαιρική γνώση πάνω στο αντικείμενο του νομικού και όχι στη κατεύθυνση που κινούνται οι αλλαγές που θέλουν να κάνουν στα προγράμματα σπουδών. Αυτό το πανεπιστήμιο ούτε θα μας το δώσουν άμα το ζητήσουμε ούτε θα βρεθεί μια μέρα χτισμένο μπροστά μας. Χρειάζεται να το διεκδικήσουμε με αγώνες που θα πρέπει να συγκρούονται με την υπάρχουσα διοίκηση και κατάσταση. Σε τελική ανάλυση το δικό μας πανεπιστήμιο, αυτό που κάνει έρευνα και παράγει επιστήμονες με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για να υπάρξει προϋποθέτει την ανατροπή του υπάρχοντος.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19/6 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΠΘ ΣΤΙΣ 11.30πμ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου