Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Να κάνουμε την κατάσταση εξαιρετική ! Να σκορπίσουμε τις στάχτες του παλιού κόσμου…

Τη στιγμή αυτή τα όνειρα και οι προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς για εργασία και ζωή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιοι έχουν δικαίωμα και λόγο σ’αυτά. Η εφαρμογή του 3ου μνημονίου παγιώνει και βαθαίνει τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές λιτότητας και αυταρχισμού και συντείνει στο περαιτέρω τσάκισμα των εργαζομένων και της νεολαίας. Το μαζικό λαϊκό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του σύντομου αλλά θερμού καλοκαιριού, ειδικά στη νεολαία, αποτύπωσε και απελευθέρωσε μεγάλα δυναμικές και ρεύματα αμφισβήτησης, ρήξης  και σύγκρουσης με τις κυρίαρχες πολιτικές. Παράλληλα, η συνθηκολόγηση του καλοκαιριού και η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ ανέδειξε ότι με τη λογική «ούτε ρήξη ούτε υποταγή» εντός του πλαισίου των μνημονίων και των κατευθύνσεων της Ε.Ε και χωρίς σύγκρουση με το σύστημα που βιώνει την δομική του κρίση και τους μηχανισμούς του, δε μπορεί να περιγραφεί λύση για τους εργαζομένους και τη νεολαία στο φόντο της δομικής κρίσης του συστήματος.
Ωστόσο, οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες , τα κινήματα ανυπακοής, αλληλεγγύης και αντίστασης των τελευταίων χρόνων που στιγμή συμπύκνωσής τους απετέλεσε το ΟΧΙ, ορίζουν το πεδίο δυνατοτήτων των από κάτω καθώς το ρήγμα παραμένει ανοιχτό.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι δικές μας ζωές που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Δύσης εντείνουν περαιτέρω την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ορίζοντας το ασφυκτικό πλαίσιο που οδηγεί στη μαζική μετανάστευση και την προσφυγιά. Η ενεργή και αποφασιστική κίνηση των προσφύγων ήδη απ’ το περασμένο καλοκαίρι και το πλατύ και πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αναδεικνύει την ανάγκη για σύγκρουση συνολικά με την Ευρώπη φρούριο και φυλακή. Στηρίζουμε εγχειρήματα όπως αυτά της κατάληψης Νοταρά και του City Plaza. Κόντρα στη ευρωτουρκική συμφωνία της ντροπής, των κλειστών συνόρων, των απελάσεων, στα στρατόπεδα συγκέντρωση, την frontex και το ΝΑΤΟ καθώς και την ίδια την ελληνική κυβέρνηση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις παραπάνω πολιτικές, παραμένει επίδικο το ρεύμα έμπρακτης στήριξης και ταξικής αλληλεγγύης να πάρει μορφές πολιτικής διεκδίκησης να βαθύνει σε αντιπολεμικό στίγμα προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός άλλου υποδείγματος. Καλούμαστε να ορθώσουμε αντιστάσεις για την απονομιμοποίηση και το μπλοκάρισμα της ευρωτουρκικής συμφωνίας , να αναδείξουμε έναν κόσμο που θα χωρά πολλούς κόσμους , να αξιοποιήσουμε την κοινωνική αυτοοργάνωση για τη δημιουργία μιας κοινής ζωής και μιας κοινότητας αγώνα ντόπιων και μεταναστών. Επιδιώκουμε και ο δικός μας σύλλογος να αποτελέσει κομμάτι του επιτυχημένου Συντονισμού Συλλόγων και Σωματείων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό καθώς επίσης και την εμπλοκή όλων των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης στο κίνημα αλληλεγγύης με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μέσα από διαδικασίες «fast track» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συνθλίβει τις κατακτήσεις χρόνων της νεολαίας και των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση. Το νέο αυτό νομοσχέδιο δεν έρχεται μόνο να επιβάλει την περεταίρω μείωση των συντάξεων, αλλά πολύ περισσότερο αλλάζει τους όρους ζωής και εργασίας της νέας γενιάς. Παγιώνει και εντείνει ένα μέλλον ελαστικής επισφαλούς μαύρης εργασίας και ανεργίας που εν τέλει οδηγεί πολλούς από μας στη μετανάστευση.
Ειδικά στον δικό μας κλάδο με το νέο νομοσχέδιο, η πλειοψηφία των νέων δικηγόρων που ήδη αντιμετωπίζει συνθήκες εργασίας που θυμίζουν προηγούμενους αιώνες, πετιέται στην ουσία έξω από το επάγγελμα. Είναι εμφανές ωστόσο ότι παρά τον πολύμηνο αγώνα της αποχής, οι ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε τον αγώνα ένα βήμα παραπέρα εξυπηρετώντας κατά βάση τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας μεγαλοδικηγόρων. Καθίστανται πλέον παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη για αυτοτελή έκφραση των συμφερόντων των (de facto) μισθωτών δικηγόρων που τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα στον κλάδο με αναγνώριση της ύπαρξης σχέσης εξαρτημένης εργασίας για να κατοχυρωθούν τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όπως αφορολόγητο, βασικός μισθός και η δημιουργία Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων για την μάχιμη υπεράσπιση και διεύρυνσή τους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία
Παρά τις έντονες κινηματικές αντιδράσεις με απεργιακούς αγώνες και τα αγροτικά μπλόκα του πρώτου διαστήματος, το σχέδιο αποκλιμάκωσης των υποταγμένων συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και η στάση αναδίπλωσης και η αποκλιμάκωσης του ΠΑΜΕ έστρωσαν το δρόμο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ψηφίσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει! Η γενιά μας θα βγει στο προσκήνιο όπως συμβαίνει στη Γαλλία γιατί όπως αυτοί έτσι και εμείς δε χωράμε στον κόσμο που μας ετοιμάζουν. Για να πιάσουμε το νήμα των αγώνων «των από κάτω» που αντιστέκονται από τώρα και με στόχο να δημιουργήσουμε ένα μέλλον στο μπόι των ονείρων μας, οικοδομούμε ένα άλλο σχέδιο μαχητικό και ανατρεπτικό στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στο επίπεδο του πανεπιστημίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να συνεχίσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση του νόμου Διαμαντόπουλου-Αρβανιτόπουλου, εντείνοντας την εφαρμογή του.  Παράλληλα, διεξάγει το ψευδεπίγραφο και προδιαγεγραμμένο εθνικό διάλογο( ή καλύτερα εθνικό μονόλογο) με σκοπό να εντείνει και να επικυρώσει κατευθύνσεις που χρόνια προσπαθούν να μας επιβάλουν. Μια κατεύθυνση που θέλει την εναρμόνιση του πανεπιστημίου και των φοιτητών μελλοντικών εργαζόμενων σ΄ένα πλαίσιο ελαστικής/μάυρης εργασίας-ανεργίας αλλά και την υποταγή στις ανάγκες της αγοράς προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση του συστήματος.
Η κατεύθυνση αυτή φέρει ένα οριζόντιο καθεστώς υποχρηματοδότησης που οδηγεί σε εισβολή ιδιωτικών εργολαβιών αλλά και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και αποστοίχιση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία. Επιπλέον μεταφέρεται το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών , μπαίνουν λουκέτα σε σχολές. Τέλος αναβαθμίζεται ο ρόλος της έρευνας και της όσμωσης του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις.
Το Δ.ΠΘ δεν εξαιρείται από την επίθεση που εξελίσσεται. Η υποχρηματοδότηση της τάξεως του 80% του  δίνει χώρο για «επενδύσεις» από επενδύσεις σε ζωτικές λειτουργίες του ιδρύματος ενώ καθίσταται αδύνατη η κάλυψη των αυξημένων αναγκών των φοιτητών  σε σίτιση –στέγαση μεταφορά. Αναφορικά στο τμήμα τα δίδακτρα στο μεταπτυχιακό του Ευρωπαϊκού ανοίγουν την κερκόπορτα για δίδακτρα και στα προπτυχιακά με προσθέτοντας αβάσταχτα οικονομικά βάρη σε πλατιά μερίδα του αμφιθεάτρου.

Η απάντηση μας
Απέναντι σε όλα αυτά δεν μένουμε αδρανείς. Με όπλο τον φοιτητικό μας σύλλογο συγκροτούμε  ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ ικανό να ανατρέψει αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και να διεκδικήσει μια θετική προοπτική για μόρφωση – δουλειά –  κοινωνική ασφάλιση για την γενιά μας. Αυτό για εμάς περνάει μέσα από την ανασυγκρότηση και του δικού μας συλλόγου που εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε αδράνεια, καθώς δεν έχει υπάρξει απόφαση γενικής συνέλευσης. Υπ’ αυτό το πρίσμα πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η αναζωπύρωση των συλλογικών μας διαδικασιών σε μια κατεύθυνση όπου καθένας και καθεμία από εμάς θα είναι ουσιαστικό κομμάτι των αγωνιστικών αποφάσεων του φοιτητικού συλλόγου.

Φοιτητικές εκλογές
Σε τελική ανάλυση ο φοιτητικό σύλλογος είναι υπόθεση όλων μας ! Από τις γενικές συνελεύσεις μέχρι τις φοιτητικές εκλογές η οργάνωση του φοιτητικού κινήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνεται στα χέρια λίγων. Στην βάση αυτής της παραδοχής εμείς αντιμετωπίζουμε τις φοιτητικές εκλογές όχι ως ένα πανηγύρι των παρατάξεων, αλλά ως σφυγμομέτρηση της πολιτικής θέσης της νεολαίας κάθε χρόνο. Αποτυπώνει το αν η νεολαία βρίσκεται σε θέσεις μάχης ή αν ενισχύονται οι τάσεις υποταγής στα κυρίαρχα σχέδια. Η αποχή είτε εκφράζει την αδιαφορία και την ιδιώτευση, είτε εκφράζει την αδυναμία των συλλόγων να εγκολπώσουν αγωνιστικό δυναμικό αντικειμενικά καταλήγει να συμβάλει στην αποσυγκρότηση των συλλόγων και στην ενίσχυση των καθεστωτικών δυνάμεων.

Αντίθετα στις φοιτητικές εκλογές αντιπαρατίθενται συνολικές πολιτικές λογικές για το φοιτητικό κίνημα και είναι η στοίχημα για εμάς η αποχή να μετασχηματιστεί μέσα και από την συμμετοχή σε αυτές σε μήνυμα αγώνα.

Η ΔΑΠ που αποτελεί πόλο συσπείρωσης και ακροδεξιών στοιχείων ως εκφραστής της κυρίαρχης πολιτικής, συνδέοντας τις ανάγκες της αγοράς με το πρόγραμμά της,  "παιδεία 2020", και ενισχύοντας την συνδιαλλαγή με τους καθηγητές αλλά και υπνομεύοντας και μπλοκάροντας κάθε φοιτητική διεκδίκηση στο πανεπιστήμιο σέρνει την γενιά μας ανάμεσα στην υποταγή στα κυβερνητικά σχέδια που διαλύουν τις ζωές μας

Η παράταξη της ΑΝΟΚ παρά τον μανδύα του «ανεξάρτητου» και του «ακομμάτιστου» είναι εν τέλει βαθύτατα εξαρτημένη από την κυρίαρχη πολιτική. Κορυφαία στελέχη της έχουν ανοιχτά σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το όραμα της περί «ευρωπαϊκού πανεπιστημίου» όπου έχει εφαρμοστεί έχει οδηγήσει σε πανεπιστήμια για λίγους και εκλεκτούς, με δίδακτρα, εντατικοποιημένα, με το σύνολο της λειτουργίας τους ν’ ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις ανάγκες της αγοράς

Οι δυνάμεις της ΠΚΣ/ΚΝΕ/ΜΑΣ δεν πιστεύουν στην δυνατότητα να πετυχαίνουμε νίκες στο σήμερα και γι' αυτό έχουν στάση απομονωτισμού, περιχαράκωσης και επιλέγουν τους αγώνες χαμηλής έντασης που θα καρπωθούν σε μια ψήφο στις φοιτητικές εκλογές καταλήγοντας έτσι να υπονομεύουν την δυνατότητα ανάπτυξης κοινωνικών αγώνων και την κοινή δράση μαχόμενων δυνάμεων για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής

Το BLOCO από την άλλη φιλοδοξεί να αποτελέσει την νέα κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα πανεπιστήμια , φορέα σταθερότητας και συνδιαλλαγής μέσα στις σχολές.

ΣΤΙΣ 18  ΜAH ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ !

Παλεύουμε με την αντικαπιταλιστική, ριζοσπαστική μετωπική αριστερά !

Γιατί η νεολαία δεν συναινεί δεν σιωπά δεν υποτάσσεται. Επιλέγει τον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής γιατί ξέρουμε πως μόνο με μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε.
Γιατί δεν δεσμευόμαστε από τα όρια και τις επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής, ούτε διαπραγματευόμαστε την υποταγή του φοιτητικού κινήματος. Παλεύουμε μέσα από και για ένα φοιτητικό κίνημα, συμπορευόμενο με το εργατικό - λαϊκό κίνημα για την απελευθέρωση από τα δεσμά ΕΕ - χρέους - μνημονίων και για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ως ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ και ΑΡΑΣ ΑΡΕΝ βροντοφωνάξαμε ''ΩΣ ΕΔΩ'' μέσα από την κοινή δράση στο κίνημα και τα καυτά μέτωπα της προηγούμενης περιόδου μέσα και έξω απ'το πανεπιστήμιο. Βρεθήκαμε ώμο με ώμο στις μάχες του εργατικού-λαϊκού κινήματος-ανεξάρτητα από τη ξεπουλημένη γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-παλαιό και νέο κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό, στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό μέτωπό της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες-μετανάστες, σε αγώνες για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς της νεολαίας στην πόλη.

Συντονίζουμε τις δυνάμεις για Γενικές Συνελεύσεις στα χέρια των φοιτητών και αναζωογονημένο Φοιτητικό Σύλλογο που θα μπορεί να υπερασπίζεται μέχρι κεραίας τις ζωτικές ανάγκες των φοιτητών και να αναμετράται με τα πραγματικά ερωτήματα του αμφιθεάτρου για ζωή και σπουδές με αξιοπρέπεια.

Η ενότητα για μας αποκτά πραγματικό περιεχόμενο όταν δεν αποτελεί συγκόλληση δυνάμεων και πρόσθεση αριθμών. Η ενότητα λαμβάνει σάρκα και οστά στις ζωντανές διεργασίες και τις πραγματικές μάχες των συλλόγων, έχει το βλέμμα στραμμένο στο μαχόμενο αντισυνδιαχειριστικό πολιτικό φοιτητικό κίνημα της επόμενης μέρας που'ρχεται να σπάσει το δόγμα ''TINA''. Ενδυναμώνει και πολλαπλασιάζει το ρεύμα της άλλης Αριστεράς που παραμένει μετωπική και ασυμβίβαστη, ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική δίνοντας μια νέα αυτοπεποίθηση σε λαό και νεολαία για την ανατροπή όλων αυτών που διαλύουν τις ζωές μας, για την κοινωνία και το πανεπιστήμιο στο μπόι των ονείρων μας !

ΣΤΙΣ 18 ΜΑΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ/ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ :
ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ - ΕΑΑΚ 
& ΑΡΑΣ - ΑΡΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου