Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η επέτειος του Πολυτεχνείου έρχεται φέτος μόλις μια βδομάδα μετά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, του μνημονίου 3, και του νέου προϋπολογισμού που το συνοδεύει. Σαν να μην έφταναν τα ήδη βάρβαρα μέτρα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με τις ευλογίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, έρχεται να σφραγίσει τον νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Τη στιγμή που ήδη η ανεργία έχει σπάσει τα κοντέρ, οι μισθοί, τα επιδόματα και οι συντάξεις έχουν αγγίξει νούμερα που δεν αρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες, που γινόμαστε μάρτυρες της κατεδάφισης της παιδείας, της υγείας και της ασφάλισης, έρχονται να μας πουν πως αυτά δεν είναι αρκετά, πως πρέπει να κάνουμε μερικές ακόμα “θυσίες” για να μπορέσουμε να “δούμε φως στο τούνελ”.

Πιο συγκεκριμένα -και δίνοντας μόνο μερικά παραδείγματα απ' τον ορυμαγδό του μνημονίου 3- έρχεται νέα τεράστια μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση επιδομάτων αδείας και δώρων, το όριο συνταξιοδότησης ανεβαίνει στα 67 και καταργείται (κάτι πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία) η Εθνική Σύμβαση Εργασίας, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δε θα υπάρχει πλέον διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό από τους εργαζομένους αλλά θα καθορίζεται απ' την κυβέρνηση με τη λογική του “αποφασίζω και διατάσσω”. Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι, παρά τη νέα φορομπηξία, η μείωση του ελλέιματος θα προέλθει κατά τεράστιο ποσοστό (πάνω από 70%) απ' τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Βέβαια, όταν αυτοί μιλάνε για μείωση των δαπανών κατά 2,1 δις για την υγεία, αυτό που δεν μας λένε είναι: δεκάδες νοσοκομεία κλειστά, χωρίς γιατρούς και προσωπικό, χωρίς φάρμακα και αναλώσιμα, νοσοκομεία στα οποία θα πρέπει να πληρώνουμε 25 ευρώ απλά για να εισαχθούμε. Όταν συνολικά για την παιδεία πηγαίνει το 2.5% του (ήδη συρρικνωμένου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) ΑΕΠ, ξεχνάνε να μας πουν ότι αυτό σημαίνει οικονομική κατάρρευση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας, κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολών και σχολείων, αντίτιμο στα λεωφορεία των μαθητών και σπουδαστών κοκ.


Με άλλα λόγια, φορτώνουν όλα τα βάρη στον λαό, την ίδια στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο παίρνει νέες φοροαπαλλαγές, οι τράπεζες ανακαιφαλαιοποιούνται (με χρήματα του δημοσίου) από τα λεφτά που εμείς πληρώνουμε σε φόρους, τα λεφτά για την αστυνομία και τις στρατιωτικές δαπάνες (υποβρύχια που γέρνουν, εκστρατείες σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή) βρίσκονται στα ύψη.

Προφανώς η ψήφιση των μέτρων δεν πέρασε χωρίς απάντηση. Το κοινοβούλιο βρέθηκε επί δυό μέρες αποκλεισμένο από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην 48ωρη πανεργατική απεργία και η κυβέρνηση κατάφερε οριακά μόνο να περάσει τα μέτρα, με 153 από τους 170+ βουλευτές που είχε μέχρι πρόσφατα. Βλέπουμε μία κυβέρνηση να χάνει τον έλεγχο, και ένα εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα να δείχνει με τις απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις που τείνουν να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη διάρκεια και μαχητικότητα ότι δεν θα περιμένει να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο (όπως το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), αλλά είναι αποφασισμένο να αγωνιστεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Το κίνημα έδειξε την αποφασιστικότητά του και στις προσπάθειες συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης τις οποίες μπλόκαρε επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφεύγει στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για να μπορέσει να εξασφαλίσει την εκλογή τους. Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παρά τις προσπάθειες να διεξάγουν “στη ζούλα” τις εκλογές για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών (μέλη που δεν σχετίζονται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως ο πρόεδρος της RAYCAP Α.Ε. κλπ), ήμασταν και πάλι εκεί για να τους χαλάσουμε τα σχέδια, με αποτέλεσμα να αναβληθούν ξανά οι εκλογές.

Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!

Σχεδόν 40 χρόνια μετά, οι συμβολισμοί που φέρνει η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι πιο έντονοι από ποτέ και δυστυχώς το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

ΨΩΜΙ: γιατί πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτούς που μας σπρώχνουν στην αιώνια λιτότητα, την εξαθλίωση και την ανεργία.
ΠΑΙΔΕΙΑ: γιατί πρέπει να παλέψουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν για όλους Πανεπιστήμιο, ενάντια στο πανεπιστήμιο Α.Ε. που βγάζει απόφοιτους υπερ-εξειδικευμένους, αμόρφωτους και ελαστικά απασχολούμενους εργαζόμενους στην καλύτερη, άνεργους στη χειρότερη.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: γιατί πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε ένα σύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς που λειτουργεί υπό τον κοινοβουλευτικό μανδύα.

Έξω από οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λέγαν το ’73, κόντρα στην ΕΕ, το ΔΝΤ και τους ντόπιους πολιτικούς ακολούθους τους πρέπει να πούμε σήμερα.

Η φετινή 17η Νοέμβρη πρέπει να μας βρει στο δρόμο, όπου μέσα από την μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων μας θα προβούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Το φοιτητικό κίνημα να προστεθεί στο λαϊκό ξεσηκωμό, να βρεθούμε στο πλάι των εργαζόμενων γονιών μας όχι υπό το πρίσμα της απλής εναντίωσης στο νόμο αλλά ως ένα ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας και ως η μελλοντική γενιά εργαζομένων που θα ζει και θα εργάζεται με χειρότερους όρους απ’ότι οι γονείς μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦ ΝΟΜΙΚΗΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/11, ΩΡΑ 18:00
στο Αμφιθέατρο της Π. Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου