Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

πίσω στους δρόμους


ΠΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ
ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΜΕ
ΟΣΟΥΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟΜΟΥΣ…

Μετά και τη ψήφιση του νέου Νόμου-Πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, του κρατικού προϋπολογισμού και παραμονές της ψήφισης της δανειακής σύμβασης από τη μαύρη συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και με τις ευλογίες της Ε.Ε.) νιώθουμε και στην καθημερινότητά μας τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Στη λογική των εθνικών «Σωτήρων» μας υιοθετείται το δόγμα, όλα πωλούνται-όλα αγοράζονται.

Από την αρχή της χρονιάς, είδαμε να υλοποιείται ο νέος Νόμος Πλαίσιο που ψηφίστηκε fast-track τον Αύγουστο από τα «υπεύθυνα» κόμματα της τωρινής συγκυβέρνησης. Χαμένα συγγράμματα (ας είναι καλά τα Φωτοτυπάδικα), απειλή αντιτίμου στα λεωφορεία-ενοικίου στις εστίες, έλλειψη θέρμανσης και προσωπικού για τις κοινωνικές ανάγκες στα πανεπιστήμια, αγορά του πάσο από τους ίδιους τους φοιτητές και φακέλωμά μας από το Γερμανό και οποιοδήποτε άλλο καλοθελητή. Και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

Σε μια περίοδο που είναι επιτακτικό για τη μέση ελληνική οικογένεια να υπάρχει δωρεάν στέγαση και ευρύτερα φοιτητική μέριμνα, αυτή έχει γραφτεί στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και ήδη από την αρχή του έτους μειώθηκαν τα δωμάτια στις εστίες Νικολαΐδη, ενώ πετάχτηκε κόσμος έξω από τις εστίες της Πανεπιστημιούπολης. Συν τοις άλλοις, υπάρχει φοβερή έλλειψη προσωπικού: φύλακες, επόπτες, μάγειρες. Δεν διατίθενται χρήματα για να επισκευαστούν οι βλάβες σε δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους. Το ζήτημα της έλλειψης θέρμανσης και ζεστού νερού απασχόλησε τους οικότροφους και μάλιστα στο κτίριο Νικολαΐδη δεν έχει επιλυθεί ακόμα.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς ήρθε να προστεθεί ένα επιπλέον βάρος στις πλάτες των φοιτητών. Ο εργολάβος Χούτος που διαχειρίζεται την κάτω λέσχη με την ανοχή του πρυτανικού σχήματος προχώρησε στην επιβολή κάρτα σίτισης και αντιτίμου 2,20€ για όσους δεν την έχουν, η οποία θα προκύπτει με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Το κατά πόσον το αντίτιμο δεν θα επιβληθεί σταδιακά για όλους (όπως συμβαίνει σε άλλες λέσχες) εναπόκειται στις ορέξεις του Χούτου και του επερχόμενου Συμβουλίου Διοίκησης, αλλά και στην ολοένα και αυξανόμενη (με τη βούλα του νέου νόμου-πλαίσιο) κρατική υποχρηματοδότηση... Με την επιβολή αυτού του μέτρου, είναι στόχευση του Χούτου να πάρει και τη λέσχη του Ε.Ι.Ν – Πανεπιστημιούπολης, τη στιγμή που το πανεπιστήμιο θα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το εστιατόριο λόγω της γενικότερης υποχρηματοδότησης.

Βέβαια, η μετατροπή του συλλογικού δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν σίτιση σε ατομικό προνόμιο και σε κακή ποιότητα δεν είναι τυχαία. Στόχος είναι στη συγκεκριμένη περίοδο που μειώνεται το μέσο ποσοστό κέρδους, να πολλαπλασιάσει και τα κέρδη του πάνω στην πλάτη πάντα του φοιτητή-πελάτη. Βέβαια στην εποχή μας δεν χωράνε δημόσια δωρεάν αγαθά αλλά μόνο εμπορεύματα. Αυτό είναι φυσικό για το νόμο Πλαίσιο 4009 που επιβάλλει την εισαγωγή επιχειρηματιών-manager στη διοίκηση και διαχείριση των πανεπιστημίων-υπεραγορών! Μας απειλεί μάλιστα με χυδαίο τρόπο το Υπουργείο Παιδείας ότι, αν δεν συγκληθούν τα Συμβούλια Διοίκησης, με όλα αυτά τα «επιφανή ονόματα» που φέρνει και τον αυταρχικό τρόπο που θα λειτουργούν, θα κοπεί ολωσδιόλου η κρατική χρηματοδότηση..! Αυτό συνδέεται και με την οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων που επιτάσσει ο νέος Νόμος-Πλαίσιο που θα βάλει και επίσημα πλέον τους σπόνσορες, τα δίδακτρα και τα αντίτιμα σε ό,τι προηγουμένως θύμιζε αυτονόητο και δωρεάν.

Αρωγοί στην προσπάθεια του ιδιώτη και των πρυτανικών αρχών να πληρώσουμε στέκεται η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ οι οποίες θέλουν τους φοιτητικούς συλλόγους αγκυλωμένους και να μην πάρουν καμία αγωνιστική απόφαση οι φοιτητές. Για άρνηση του όποιου αντιτίμου και του χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση τους στο Δ.Σ. της Παρασκευής όπου με την πρόφαση ότι «δεν γνωρίζουν κάτι» δεν ήθελαν να οριστεί και Γενική Συνέλευση.

Ως ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ – Ε.Α.Α.Κ. συμμετέχουμε στη μετωπική πρωτοβουλία των φοιτητών ώστε να μην βγει κάρτα σίτισης και να μην πληρώσουν οι φοιτητές στη λέσχη. Στην κατεύθυνση αυτή μαζεύουμε υπογραφές για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στο επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 19/01 για να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω.

Στοχεύουμε στην έξοδο του Χούτου και του κάθε ιδιώτη απ’ το πανεπιστήμιο (που απασχολεί εργαζόμενους με το καθεστώς υπεργολαβίας όπως αυτοί στο Χούτο), απαιτώντας για όλους εξασφαλισμένες συνθήκες εργασίας και δικαιώματα.
Με πρόταγμα και τον αγώνα στη Χαλυβουργία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τους μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες, βάζουμε προοπτική να ανατρέψουμε το μαύρο μπλοκ της συγκυβέρνησης και τους τοκογλύφους της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. ώστε να ορίσει ο λαός την τύχη του και την εξουσία του.


ΟΛΟΙ στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 19-01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου