ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στις 31 Μαΐου διεξάγονται στο Δ.Π.Θ ,οι πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου για πρώτη φορά υπό το καθεστώς που προβλέπει ο νέος νόμος –πλαίσιο . Το νομοθέτημα –casus belli του φοιτητικού κινήματος την 2ετία 2006-2007 μέσα στο πλήθος των αντιδραστικών διατάξεων (περιστολή του ασύλου, μείωση δωρεάν συγγραμμάτων , εισαγωγή μάνατζερ) προβλέπει και τη καθολική συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των προεδρικών και πρυτανικών αρχών του πανεπιστήμιου. Η ρύθμιση για τις πρυτανικές εκλογές αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο στα Πανεπιστήμια.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο έχει ως μοναδικό στόχο την μετατροπή του Πανεπιστημίου σε πανεπιστήμιο-επιχείρηση-ΚΕΣ. Η παράδοση του Πανεπιστημίου στις ορέξεις της αγοράς γίνεται με πολύ συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Αρχικά με τα τετραετή πλάνα χρηματοδότησης τα οποία προσπαθούν να κρίνουν με βάση τα έσοδα και τα έξοδα ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος εάν αυτό μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ή όχι. Για την τήρηση αυτών των πλάνων ο νέος νόμος-πλαίσιο προβλέπει το διορισμό εξωπανεπιστημιακών οικονομικών διαχειριστών(manager) οι οποίοι ουσιαστικά θα διοικούν το πανεπιστήμιο αφού θα διαχειρίζονται την οικονομική του δραστηριότητα. Για να λειτουργήσει όμως αυτό το μοντέλο επιχείρησης στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει οι δομές του Πανεπιστημίου να καλύπτονται επιφανειακά από μία καθολική αποδοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για να επιτευχθεί αυτή η αποδοχή ο νέος νόμος-πλαίσιο προβλέπει την εκλογή των πρυτανικών αρχών από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π και των φοιτητών, των οποίων φοιτητών η ψήφος θα μετρήσει μόνο εάν πάει να ψηφίσει το 50% και άνω αυτών σε ένα Πανεπιστήμιο.
Αυτή η καθολικότητα(μόνο φυσικά αν είναι άνω του 50%) υποτίθεται πως σκοπό έχει να φέρει τη διαφάνεια στο Πανεπιστήμιο και να πατάξει τη διαπλοκή μεταξύ φοιτητοπατέρων και καθηγητικού κατεστημένου. Τη διαφάνεια όμως δε μπορούν όμως δε μπορούν να τη φέρουν αυτοί που την υποθάλπουν τόσα χρόνια. Το φαινομενικά δημοκρατικό μέτρο της καθολικής συμμετοχής δε θα σταματήσει η διαπλοκή ανάμεσα στους φοιτητοπατέρες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ και την καθηγητική ηγεσία, αντίθετα αυτή θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή κομματικών στρατών στην ανάδειξη μοναδικών( Ρέμελης) υποψηφίων που προκύπτουν μέσα από τις καθηγητικές κλίκες. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η υποτιθέμενη καθολική ψηφοφορία θα δώσει ουσιαστικά πάτημα για την ανάδειξη ηγεσιών με υπερεξουσίες που εύκολα θα αγνοούν και θα τάσσονται εναντίον ή ακόμα και θα ποινικοποιούν(φοιτητοδικεία) τις αγωνιστικές αποφάσεις των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος. Και όλα αυτά με το προκάλυμμα της νομιμοποίησης τους από όλο το φοιτητικό σώμα! Επιπρόσθετα, η θεσμική θέση του πρύτανη δρα ανεξάρτητα από τη ιδεολογική τοποθέτηση του προσώπου που την κατέχει καθιστώντας τον εκτελεστικό όργανο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής στα Πανεπιστήμια. Και στο κάτω κάτω ας μην ξεχνάμε ότι ο μοναδικός υποψήφιος που κατεβαίνει αυτή τη στιγμή για πρύτανης, ο κ. Ρέμελης ως πρόεδρος μέχρι πρότινος της Νομικής είναι εκείνος που αντλώντας τις υπερεξουσίες από τις περσινές προεδρικές εκλογές κατέλυσε κάθε μορφή δημοκρατικότητας στις Γενικές Συνελεύσεις Τμήματος μετά τις περσινές προεδρικές εκλογές και πέρασε αντιδραστικές ρυθμίσεις του νόμου-πλαίσιο όπως το νέο πρόγραμμα σπουδών στην κατεύθυνση εξειδίκευσης και διάσπασης των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συμπίεση της εξεταστικής σε 3 εβδομάδες από 4. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί μέρος του νόμου-πλαίσιο που έχει ήδη πάρει την αγωνιστική απάντηση από το μαζικό φοιτητικό κίνημα!
Απέναντι σε αυτή τη ρύθμιση του νόμου-πλαίσιο καθώς και στην υποταγή και υποκρισία των άλλων πολιτικών δυνάμεων στη σχολή μας εμείς καλούμε σε μαζική αποχή και απονομιμοποίηση του νόμου-πλαίσιο στο σύνολο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου