Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση της Ε.Α.Α.Κ. Κομοτηνής για τα γεγονότα της Συγκλήτου της 30/10/2013


-->
 Στις 30/10 ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής “Κώστας Βάρναλης” πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης στη σύγκλητο του πανεπιστημίου απαιτώντας μέριμνα στην βάση των αναγκών των φοιτητών και όχι συμβάσεις που θα αποφέρουν αστρονομικά ποσά σε ιδιώτες.

Παρά την προκλητική στάση του Πρύτανη καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας απέναντι στους φοιτητές με ειρωνικές δηλώσεις του τύπου “δεν έχετε λόγο εσείς εδώ”, “δεν ήρθαμε να μιλήσουμε για τον καπιταλισμό” και εν τέλει την αποχώρηση του από την αίθουσα, η πίεση των φοιτητών ανάγκασε τον αντιπρύτανη κ. Κώστα να συνομιλήσει μαζί τους και αφού του εξηγήσαν πως έχει η κατάσταση, παραδέχτηκε πως είναι βάσιμα τα αιτήματά τους και κάλεσε την επόμενη μέρα το πρωί σε συζήτηση για το τι αυξήσεις μπορουν να γίνουν συγκεκριμένα κλπ.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η Σύγκλητος είναι άμοιρη ευθυνών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα. Ούτε ότι δεν ξέρει για την τεράστια κερδοσκοπία των ιδιωτών από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει σε βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου.
Ωστόσο γίνεται φανερό πως σε περίοδο άγριας κρίσης του συστήματος οι αγώνες δεν μπορούν να μένουν μόνο στην συντεχνιακή διεκδίκηση ορισμένων αιτημάτων. Ακόμα και αν αναγκαστεί η Σύγκλητος να κάνει πίσω στο θέμα των λεωφορείων, θα πρέπει να περιμένουμε νέες περικοπές στη μέριμνα το επόμενο διάστημα γύρω στο 15% όπως ενημέρωσε το υπουργείο γιατί τα χρήματα αντί να πηγαίνουν στις ανάγκες τις κοινωνίας πηγαίνουν στο χρέος και στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Για να νικήσουμε θα πρέπει να έρθουμε σε ευθεία σύγκρουση με τις πολιτικές που φέρνουν την εξαθλίωση των ζωών μας μαζί με το σύστημα που τις γεννά. Ένα δυναμικό και ανυποχώρητο φοιτητικό κίνημα στο πλευρό των εργαζομένων, με ανατρεπτικά πολιτικά χαρακτηριστικά, που θα επιβάλει την αποδέσμευση από το ληστρικό χρέος και την Ευρωπαϊκή Ένωση που πρωτοστατεί σε κάθε βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση και στην εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων για μια οικονομία των εργαζομένων μπορεί να εμπνεύσει τους αγώνες και ν' ανοίξει το δρόμο για ένα πανεπιστήμιο και μια κοινωνία των αναγκών μας.

  • Όλοι 8.30 π.μ στην Πρυτανεία για ν' απαιτήσουμε δωρεάν μεταφορά για όλους τους φοιτητές !
  • Μένουμε στον χώρο και εμποδίζουμε την διεξαγωγή του Συμβουλίου Διοίκησης !
  • Συμμετέχουμε στο Πανελλαδικό – Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 6.00 μ.μ στην Πλατεία Κομοτηνής

    Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Σ.Φ Νομικής, Παρασκευή στις 5.00 μμ στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής !






Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

¡ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ !



 ---->Όλοι στη Σύγκλητο για να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν μέριμνα
                                                          Τετάρτη10:00 στη Πρυτανεία

----> Όλοι να εμποδίσουμε τη συνεδρίαση των Συμβουλίων Διοίκησης
Πέμπτη 11:00 στη Πρυτανεία

---->Όλοι στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο 
Πέμπτη 18:00 στη πλατεία

---->Όλοι στη Γενική Συνέλευση 
                                                             Παρασκευή 17:00 στη παλιά νομική

Οι αποφάσεις που πήρε ο σύλλογος την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μια μαζική γενική συνέλευση, στην οποία ΔΑΠ-ΠΑΣΠ απουσίαζαν, δεν πρέπει να σταματήσουν! Προχωρήσαμε σε μια σειρά δράσεις ανοίγοντας το ζήτημα και στην τοπική κοινωνία (συμμετοχή στην παρέλαση της 28ης - αντιφασιστική παρέμβαση στην πλατεία - μικροφωνικές). Μάλιστα, στην κατάληψη που έγινε στο Χούτο για δωρεάν σίτιση διαγράφηκαν οι λίστες με αποτέλεσμα οι φοιτητές να τρώνε δωρεάν και τις επόμενες μέρες.

Για να καταφέρουμε όμως να πετύχουμε υλικές νίκες δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε απλούς αγώνες διαμαρτυρίας ή καταγγελίες. Το σύστημα δεν αγνοεί τα προβλήματα μας ούτε πρόκειται να μας χαριστεί ! Μόνος δρόμος ώστε να πετύχουμε δημοσία δωρεάν μέριμνα είναι η κλιμάκωση και ο συντονισμός των αγώνων. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, αντίθετα η γενική συνέλευση της προηγούμενης Παρασκευής πρέπει να γίνει η αρχή για επιθετική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας! Η μοιρολατρία, η λογική ατομικής διεξόδου και ανάθεσης δεν είναι χρήσιμες για τους φοιτητές, παρά μόνο για τα παραμάγαζα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις σχολές. Η επιστροφή στην απάθεια είναι ένα πισωγύρισμα που πρέπει να αποφύγουμε. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο, άλλα μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε. 

Δεν έχουμε παράλληλα και τις αυταπάτες ότι για να κερδίσουνε συνολικά οι αγώνες μπορούν να σταματάνε στο ένα λεωφορείο, ή στο ένα σύγγραμμα παραπάνω. Λόγω της κρίσης που περνάνε το σύστημα και το κεφάλαιο τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν έχουν τα περιθώρια για παραχωρήσεις όπως παλιότερα. Γι’ αυτό χρειάζεται οι αγώνες να τους δημιουργούν τον φόβο με βαθιά αιτήματα τα οποία όχι μόνο θ΄ αμφισβητούν τα ιερά και τα όσια της πολιτικής τους, αλλά θα δίνουν και απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα του σήμερα μακριά από συντεχνιασμούς. 

Για να υπάρξουν λεφτά για την παιδεία θα πρέπει να διαγράψουμε το χρέος ώστε να μην πηγαίνουν στους διεθνείς τοκογλύφους. Να αποδεσμευτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι
φοιτητές τα τελευταία χρόνια έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει ΕΕ και η στρατηγική της για την παιδεία. Σημαίνει απογείωση των ταξικών φραγμών (καθώς το κόστος της υποβάθμισης της ποιότητας σπουδών μετακυλύετε στους φοιτητές και στις οικογένειές τους) και εντατικοποίηση (διαγραφές με ν+2, πιστωτικές μονάδες κλπ). Διαμορφώνεται λοιπόν, ένα «απαγορευτικό» περιβάλλον για τις πλατιές μάζες της νεολαίας και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων. Ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας !

Καλούμε σύσσωμο το Σύλλογο να δώσει δυναμικό παρόν την Τετάρτη στη Σύγκλητο. Η
δημόσια δωρεάν σίτιση δεν είναι ατομικό προνόμιο και μάλιστα κακής ποιότητας (αλογάκι στο Χούτο), απαιτούμε τα λεωφορεία που χρειαζόμαστε (ζητάμε τα ρέστα από Πρυτανεία-αστικό ΚΤΕΛ για την αισχροκέρδεια εις βάρος των φοιτητών), ζητάμε να τυπωθούν από το
τυπογραφείο της Ξάνθης κώδικες και συγγράμματα που έχουν περικοπεί με τον νόμο
Διαμαντοπούλου. 

Κλιμακώνουμε την Πέμπτη με το μπλοκάρισμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου
Διοίκησης. Είναι ένα όργανο με στόχο την είσοδο των επιχειρήσεων και των μάνατζερ στα
πανεπιστήμια, για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών για την παιδεία. Μετέχουμε
Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη ενάντια στην εκπαιδευτική  εταρρύθμιση,ενάντια στις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ και την υποβάθμιση σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. 

Αποτιμάμε και αποφασίζουμε τις νέες δράσεις στην γενική συνέλευση της Παρασκευής.

Παλεύουμε για ένα Πανεπιστήμιο στο «μπόι των ονείρων και των αναγκών μας» και είμαστε
εδώ για να το επιβάλλουμε !

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κείμενο παρέμβασης του Συντονιστικού Κατάληψης ΣΦ Νομικής

Τολμάμε να αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε τα αυτονόητα!

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βιώνουμε με όλο και μεγαλύτερη ένταση την υποτίμηση κάθε πτυχής των ζωών μας. Βλέπουμε μία επίθεση που δεν έχει τελειωμό με περικοπές μισθών-συντάξεων-κοινωνικών παροχών, απολύσεις-διαθεσιμότητες, κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολείων-σχολών-νοσοκομείων, αυταρχικοποίηση και ολοένα μεγαλύτερη καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων, την οικολογική καταστροφή (βλ Σκουριές, Σάπες κλπ).

Στο όνομα της «εθνικής ενότητας» και της «ανάπτυξης» το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο καταστρέφει το παρόν της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και διαλύονται οι αυταπάτες περί κοινωνικού κράτους σε συνθήκες κρίσης και κυριαρχίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα η ακροδεξιά, το παρακράτος, ο φασισμός, που αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι και να τρομοκρατήσουν το λαό με τραμπούκικες επιθέσεις και διώξεις, φτάνοντας στο σημείο να δολοφονήσουν τον Π. Φύσσα πριν ένα μήνα.

Το πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το κάδρο της επίθεσης. Τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται και οδηγούνται σε κλείσιμο, σε συγχωνεύσεις, σε απολύσεις, η φοιτητική μέριμνα εξαφανίζεται, τα πτυχία μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στην παιδεία, το άσυλο καταπατείται συνεχώς, οι παρατάξεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια προσπαθούν να φιμώσουν κάθε προσπάθεια και φωνή αντίστασης. Αυτό το διάστημα μάλιστα η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε αναβρασμό ενάντια και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι φοιτητές της Κομοτηνής βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με τις περικοπές στα συγγράμματα και τον διαρκή αποκλεισμό μας από την σίτιση και την στέγαση, αλλά και με μία επίθεση στο δικαίωμα μας στη δωρεάν μεταφορά. Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε αντίτιμο στο Αστικό Κτελ Κομοτηνής, αν δεν θέλουμε (ή δεν μπορούμε!) να πληρώσουμε ταξί ή να γυρίσουμε ποδαράτο.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής προχώρησε σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσισε κατάληψη και μια σειρά κινητοποιήσεων ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στην επίθεση, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: δημόσια-δωρεάν παιδεία με φοιτητική μέριμνα για όλους, ενιαία πτυχία με πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, συνολικότερα για να σταματήσει αυτή η καταστροφή στην παιδεία και στην κοινωνία. Παλεύουμε για ένα άλλο πανεπιστήμιο και μια άλλη κοινωνία των αναγκών μας. Θεωρούμε αυτονόητη την σύνδεση του δικού μας αγώνα με τους συλλογικούς αγώνες κάθε πληττόμενου κομματιού της κοινωνίας.

Καλούμε όλους να μπουν σε τροχιά κινητοποιήσεων, ειδικά ενόψει των νέων μέτρων που έρχονται με τον τελευταίο προϋπολογισμό, σε συντονισμένους μαζικούς αγώνες από τα κάτω για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση, τις πολιτικές τρόικας-κεφαλαίου και κάθε συνεχιστή της ίδιας πολιτικής.

·         Παρασκευή 25/10: 11:00 - κινητοποίηση-διαμαρτυρία στην Περιφέρεια
                                12:30 - κινητοποίηση ενάντια στο αντίτιμο στην Παλιά Πρυτανεία
                                18:00 - παρέμβαση στο Χούτο για δωρεάν σίτιση
·   Σάββατο 26/10:      14:00 - μαζική αντιφασιστική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής
·         Δευτέρα 28/10:      διαμαρτυρία και παρέμβαση στην παρέλαση
·         Πέμπτη 31/10:        17:00 - Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο. Προσυγκέντρωση στην κ. πλατεία



Συντονιστικό Κατάληψης του ΣΦ Νομικής «Κώστας Βάρναλης»

Συντονιστικό κατάληψης 13:00 - αποφασίζουμε για τις δράσεις μας!

Η Νομική Σχολή βρίσκεται μετά από την απόφαση του ΣΦ Νομικής υπό κατάληψη στις 24 και 25/10.

Όλοι και όλες στο συντονιστικό της κατάληψης 13:00 στη Νέα Νομική για να αποφασίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για τα λεωφορεία και όχι μόνο!



Το πλαίσιο απόφασης που ψηφίστηκε στη ΓΣ της 23/10

Η συνέλευση ξεκινάει με πάνω από 240 άτομα απαρτία, παρά την απουσία των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ!

Στο τέλος υπερψηφίζεται από 133 φοιτητές το ενωτικό πλαίσιο ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ:



Ψήφισμα του ΣΦ Νομικής για καταδίκη των φασιστικών πρακτικών της ΔΑΠ

Ψήφισμα του ΣΦ Νομικής για τις μηνύσεις της ΔΑΠ σε συμφοιτητές μας



Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

η πρόταση μας για δημοκρατικές ΓΣ όπως ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 18/10


ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ – ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!


Όλοι όσοι έχουμε παρευρεθεί σε γενική συνέλευση του συλλόγου μας έχουμε σίγουρα απογοητευθεί από τις ατελείωτες τοποθετήσεις των παρατάξεων που αναλώνονται σε σχόλια με μόνο στόχο το θέαμα και το σόου. Οι Γ.Σ. με τον τρόπο που γίνονται έχουν πάψει να εκφράζουν τους φοιτητές και έχουν γίνει πεδίο για ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των καθεστωτικών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, για πράγματα που δεν αφορούν κανέναν (όπως το κατά πόσο ο Έλβις πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ, ή τα σπουδαία και περίτρανα επιτεύγματα της “πρώτης και υπεύθυνης παράταξης” της ΔΑΠ, τη στιγμή που κάτω από την δικιά της πρωτιά οι φοιτητές δεν μπορούν ούτε σε λεωφορείο να χωρέσουν –αν βρουν πρώτα ένα, φυσικά– για να ανέβουν στη σχολή).

Την στιγμή που η κοινωνία, οι γονείς μας, στενάζει από τα απανωτά μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι παρατάξεις των δύο πρώτων κομμάτων στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ:
  • επιλέγουν να κάνουν τουμπεκί μπροστά σε όλα αυτά που προωθούν οι κυβερνήσεις τους,
  • να στρέφουν την κουβέντα σε μικροπολιτικές φανφαρολογίες που δεν ενδιαφέρουν κανέναν απολύτως,
  • να συνεχίζουν την (ίσως μοναδική στα ελληνικά δεδομένα) παραταξιο-κεντρική και χρονοβόρα διαδικασία των 5 (!) τοποθετήσεων για κάθε παράταξη, ώστε να κουράζεται ο κόσμος που θέλει πραγματικά να συμμετάσχει και εντέλει να φεύγει πριν από την ψήφιση των αποφάσεων.

Συνειδητά και εντεταλμένα επιλέγουν να κόβουν και να ράβουν την διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης στα μέτρα που βολεύει αυτούς και τις κυβερνήσεις τους, δηλαδή σε μια διαδικασία η οποία δεν αφορά τους φοιτητές, μέσα στην οποία δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους και μέσα από την οποία δεν μπορούν ούτε να συζητήσουν για τα πραγματικά προβλήματα, ούτε να πάρουν μια σοβαρή απόφαση για όλα αυτά.

Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-Ε.Α.Α.Κ. σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του πολιτικού λόγου καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις για μια Γ.Σ. πιο ευέλικτη, πιο ουσιαστική, πιο μαζική και εν τέλει πιο δημοκρατική:

  • Μια και μοναδική για κάθε παράταξη τοποθέτηση-παρουσίαση των θέσεων της, διάρκειας 10 λεπτών. Πράγματι θεωρούμε ότι οι δευτερολογίες και οι επόμενες ομιλίες όπως αυτές διεξάγονται τώρα είναι άσκοπες και χρονοβόρες και γι’ αυτό πρέπει να απαλειφτούν. 10 λεπτά είναι υπεραρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των επιχειρημάτων κάθε παράταξης.
  • Υποβολή ερωτήσεων απ’ το φοιτητικό σώμα σε κάθε ομιλητή μετά το τέλος της τοποθέτησης. Οι παρατάξεις δικαίωμα μίας μόνο ερώτησης στον κάθε ομιλητή. Είναι αδιανόητο οι εκτιθέμενες απόψεις να μην μπορούν να περάσουν από κανέναν έλεγχο απ’ το Σώμα πλην βέβαια της τελικής ψηφοφορίας. Έτσι κανένας δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από ασάφειες και αοριστολογίες και σε τελική ανάλυση αποδεικνύεται περίτρανα αν οι ομιλητές των παρατάξεων έχουν συνείδηση του τι προτείνουν στο σύλλογο ή αν είναι απλά σερβιτόροι κάποιων έτοιμων προτάσεων που άλλοι μαγείρεψαν. Άλλωστε είναι απαράδεκτο που αυτή τη στιγμή είμαστε ο μόνος ΣΦ που δεν έχει υιοθετήσει την υποβολή ερωτήσεων.
  • Αυτοτελή διαδικασία τοποθετήσεων από τον ανεξάρτητο κόσμο της συνέλευσης ανά πάσα στιγμή και ανάμεσα στις παρατάξεις δηλώνοντας το. Με ανοιχτό κατάλογο και διάρκεια ως 10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του ανένταχτου κόσμου καθώς με το υπάρχον καθεστώς οι ελεύθεροι ομιλητές μπορούν να μιλήσουν μόνο δύο λεπτά και μετά το χάος των αλλεπαλλήλων τοποθετήσεων από παρατάξεις.
  • Αυτοτελή διαδικασία ψηφισμάτων άσχετων με το θέμα της συνέλευσης πριν την τελική ψήφιση των πλαισίων με 5λεπτη τοποθέτηση για το ψήφισμα από αυτόν που το κατεβάζει, άτομο ή παράταξη.
  • Καταληκτική τοποθέτηση από κάθε παράταξη αυστηρά ως 5 λεπτά πριν την κατάθεση των πλαισίων προς ψήφιση.
Καταθέτοντας τις παραπάνω προτάσεις επιθυμούμε μαζικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Πολιτική αντιπαράθεση και όχι τσίρκο κομματικών στρατών. Ευέλικτες διαδικασίες που δε θα κουράζουν τους φοιτητές αλλά θα ξεκαθαρίζουν πολιτικές γραμμές και απόψεις. Ήρθε η ώρα να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η πραγματική δημοκρατία, η μαζική και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών καθώς και το πρόταγμα «ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ». ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: “ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ τα μαχαίρια των μπράβων”

Παρασκευή 18/10: Μετά από δύο βδομάδες όπου η ΔΑΠ-ΠΑΣΠ καταψήφιζαν και σαμπόταραν την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν τις υπογραφές πολλών δεκάδων συμφοιτητών μας, πραγματοποιείται ΓΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Όχι όμως μία συνέλευση σαν τις προηγούμενες: η συντριπτική πλειοψηφία της ΓΣ στήριξε και επέβαλε την πρόταση της Παρανομία-ΕΑΑΚ για μια συνέλευση κτήμα των φοιτητών με ερωτήσεις και τοποθετήσεις ανένταχτων και όχι ένα σόου των “επαγγελματιών συνδικαλιστών” των παρατάξεων.

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ ήταν οι μόνες που στάθηκαν εμμονικά (το ΜΑΣ μετά από αρκετές κωλοτούμπες στήριξε) απέναντι στον κόσμο ώστε να διατηρήσουν το εκφυλισμένο μοντέλο Γενικής Συνέλευσης που αποτρέπει τον κόσμο από την ενεργό συμμετοχή και οδηγεί στο να αποφασίζουν αυτοί μέσα από ΔΣ, ενώ ο κόσμος απλά τους ψηφίζει μια φορά το χρόνο. Παρά τα γραφειοκρατικά τερτίπια τους δεν κατάφεραν να βάλουν φρένο στη βούληση της πλειοψηφίας και εντέλει ακολούθησε μία πολύ πιο δημοκρατική διαδικασία με πλήθος τοποθετήσεων-ερωτήσεων από τον φοιτητόκοσμο.

Από την στιγμή που πέρασε πανηγυρικά το νέο μοντέλο ΓΣ, η ΔΑΠ προχώρησε στον μόνο τρόπο που της απέμενε από το “δημοκρατικό οπλοστάσιό” της για να εκφυλίσει τον θεσμό των Γενικών Συνελεύσεων στα μάτια του κόσμου. Αξιοποιώντας τον σταθερό και μακροχρόνιο δεσμό της με την νύχτα (για τρίτη φορά το τελευταίο χρόνο μετά τις περσινές εκλογές και το πάρτυ ΕΑΑΚ), έφεραν 8 μπράβους -λογικά από τους γνωστούς φουσκωτούς “φίλους” που φέρνουν στα φουαγιέ- με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους αγωνιστές φοιτητές και να προβοκάρουν την διαδικασία, ώστε τελικά να την διαλύσουν.

Οι δαπίτες με τις πλάτες των κρυμμένων έξω από το αμφιθέατρο μπράβων προκαλούν χυδαία μέλη των αυτόνομων σχημάτων, οι οποίοι πέφτουν στην παγίδα και ενώ πηγαίνουν προς τους δαπίτες για να τους εκφοβίσουν διαπιστώνουν ότι βρίσκονται εκεί μπράβοι, οι οποίοι τους απειλούν μάλιστα, και έτσι ακολουθεί συμπλοκή φοιτητών με τους φουσκωτούς. Η υγιής πλειοψηφία των φοιτητών απαιτεί έντονα την απομάκρυνσή των μπράβων και των δαπιτών που τους κουβάλησαν, ενώ αυτοί επί μισή ώρα επιμένουν να παραμένουν στον χώρο και απειλούν φοιτητές επιδεικνύοντας σουγιάδες και εκστομίζοντας απείρου κάλλους “υποσχέσεις”. Τελικά αποχώρησαν -όπως και οι πάτρονές τους οι δαπίτες- και η Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε για την Τετάρτη 23/10.

Αυτοί που όπου σταθούν και όπου βρεθούν “καταδικάζουν την βία από όπου και αν προέρχεται” είναι οι ίδιοι που κουβαλούν μπράβους στις σχολές για να ξυλοφορτώσουν φοιτητές, είναι αυτοί που στηρίζoυν κάθε αντιδραστική κυβέρνηση όπως την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία δολοφόνησε τους νεολαίους απεργούς Ι. Κουμή και Σ. Κανελλοπούλου το 1980 στην επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι οι ίδιοι που το 1991 στις μεγαλειώδεις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και στις πανελλαδικές μαθητικές καταλήψεις βρέθηκαν “στην πρώτη γραμμή” υπεράσπισης της αντεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησής τους, όταν μέλη της ΔΑΠ Πάτρας και μεγαλοστελέχη της ΟΝΝΕΔ εισβάλλανε με κράνη και λοστάρια σε κατειλημμένα σχολεία και δολοφονήσαν πολτοποιόντας το κεφάλι του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Είναι αυτοί που το 2006-2007 υπερασπίζονταν την αντεκπαιδευτική αναδιάρθωση της Γιαννάκου και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αυτοί που σήμερα υποστηρίζουν τις απολύσεις στα πανεπιστήμια, την εισαγωγή επιχειρηματιών στην διοίκηση των Ιδρυμάτων, την πλήρη ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της παιδείας. Παρόμοια πορεία έχει και το πράσινο αδερφάκι, η ΠΑΣΠ, η οποία αρκετές φορές έχει φέρει μπράβους στις σχολές, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά ή σε πρόσφατη Σύγκλητο του ΔΠΘ.

Για εμάς κάθε υγιώς σκεπτόμενος φοιτητής θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο ότι οι δαπίτες, αλλά και οι πασπίτες, δεν είναι τα καλά παιδιά της σχολής τα οποία μοιράζουν σημειώσεις και κάνουν όμορφα πάρτυ. Είναι το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων στα πανεπιστήμια, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δολοφονούν κόσμο και ξυλοφορτώνουν διαδηλωτές, που διαλύουν το δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο, που σπέρνουν φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο, ρατσισμό και φασισμό. Είναι ντροπή να παίρνεις σημειώσεις από τον δαπίτη-πασπίτη, ακόμα και να του μιλάς, όταν καλεί μπράβους για να δείρει και να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους σου! Πρέπει να απομονώσουμε πολιτικά αυτούς που ξυλοκοπούν συμφοιτητές μας, πρέπει να μην έχουν καμία νομιμοποίηση στη συνείδηση και την πρακτική του φοιτητόκοσμου!

Λύση σ' αυτή την κατάσταση δεν είναι το αέναο ξύλο και ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ μειοψηφιών, αντίθετα θα πρέπει να έρθει η κατάσταση στα χέρια του μαζικού φοιτητικού κινήματος, πρέπει οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν να υπερασπιστούν τις σχολές τους και το κίνημά τους από κάθε λογής μπράβους και φασίστες. Λύση σίγουρα δεν είναι και η απαξίωση των Γενικών Συνελεύσεων γιατί "μπουρδέλο είναι" έτσι κι αλλιώς. Έτσι τις καταντούν δαπίτες και πασπίτες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, μην αναγνωρίζοντας μαζικότατες πλειοψηφικές αποφάσεις του Συλλόγου όπως αυτή της τελευταίας συνέλευσης επειδή δεν τους βολεύει, είτε φέρνοντας μπράβους και φασίστες για να προκαλέσουν και να εκφοβίσουν φοιτητές. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη και να εμποδίσουμε την διεξαγωγή μαζικών και σοβαρών Γενικών Συνελεύσεων δίνοντάς τους το ελεύθερο να κάνουν κουμάντο μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες των Διοικητικών Συμβουλίων και των κομματικών στρατιών, να αποφασίζουν εντέλει για εμάς χωρίς εμάς και κόντρα σε εμάς. Ειδικά τώρα που έχουν ξεφύγει πιο πολύ από ποτέ.

Οφείλουμε να δείξουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε, ούτε ότι παρατάμε το μόνο όπλο που έχουμε για να αποφασίζουμε συλλογικά, δημοκρατικά, από τα κάτω για τα προβλήματά μας, το μόνο όπλο που έχουμε για να χαλάμε τα σχέδια των κυβερνήσεων και των εγκάθετών τους στα πανεπιστήμια! Οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών θα γίνουν πιο συχνές, πιο μαζικές, πιο ουσιαστικές και πιο δημοκρατικές, πιο αγωνιστικές και ριζοσπαστικές εντέλει, κόντρα στις ορέξεις και τις προβοκάτσιες των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ!

ΟΛΟΙ-ΕΣ στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 23/10, ώρα 17:00 στη Π. Νομική!
Δεν τρομοκρατούμαστε! Δεν αδιαφορούμε! Εμπρός για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη νίκη!


ΥΓ. Όσον αφορά τις απειλές των μπράβων, κάνουμε ξεκάθαρο ότι για οποιοδήποτε “συμβάν” μοναδικός υπεύθυνος τόσο πολιτικά αλλά και ως ηθικός αυτουργός είναι η ΔΑΠ και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί!

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Πριν από 7 χρόνια σε μια σχετικά ήρεμη περίοδο, οι δρόμοι και τ' αμφιθέατρα σείονταν από την ορμή και τον παλμό του φοιτητικού κινήματος. Κυρίαρχο αίτημα των ημερών ήταν να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προωθούσε η κυβέρνηση Καραμανλή με το νόμο Γιαννάκου. Τελικά οι πολύμηνες καταλήψεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει και πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες ιστορικά νίκες του φοιτητικού κινήματος.

Σήμερα σε περίοδο βαθιάς κρίσης του συστήματος και σκληρών μνημονιακών πολιτικών, η συγκυβέρνηση με την τρόικα έχουν εξαπολύσει μια βάρβαρη επίθεση ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας. Στους φοιτητές αυτή η επίθεση μεταφράζεται σε κόψιμο της φοιτητικής μέριμνας, σε υποβάθμιση των πτυχίων, σ' ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον για τους περισσότερους με πιθανότατη κατάληξη την ανεργία. Όσον αφορά τη σχολή μας, μέσα σε λίγα χρόνια είδαμε μείωση δρομολογίων στα λεωφορεία, περιορισμό συγγραμμάτων, επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τη σίτιση. Επίσης πρόσφατα πέρασε ο νέος κώδικας δικηγόρων που στήνει τους μικρομεσαίους δικηγόρους στον τοίχο και ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες. Γενικά είναι μια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας παιδείας ταξικής όπου θα μπορούν να σπουδάσουν μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί.

Το φοιτητικό κίνημα έχει να αντιμετωπίσει αναβαθμισμένες απαιτήσεις στο σήμερα. Όχι μόνο επειδή τα προβλήματα του φοιτητή είναι πολύ περισσότερα αλλά κυρίως γιατί σήμερα οι κυβερνήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες βρίσκονται σε κρίση και δεν κάνουν παραχωρήσεις εύκολα ούτε στους φοιτητές ούτε στους εργαζόμενους. Για να νικήσουν οι αγώνες όλων μας ξεχωριστά πρέπει να ενωθούν, πρέπει να βαδίσουμε στο πλάι με όλους τους άλλους φοιτητές και εργαζόμενους που φορτώνονται μια κρίση που δε δημιούργησαν. Μας προετοιμάζουν ένα αύριο εφιάλτη για αυτό και είναι ανάγκη να συνδέσουμε τον αγώνα μας για το πιο απλό τη δωρεάν μεταφορά, το ισχυρό πτυχίο με τον αγώνα για το δικό μας αύριο, μια άλλη κοινωνία και ένα άλλο πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος που για χάρη του καταστρέφονται οι ζωές μας, μπορούμε να επιβάλλουμε φοιτητικό και εργατικό έλεγχο στο πανεπιστήμιο, στις μεταφορές, στους χώρους δουλειάς και σε ολόκληρη την κοινωνία. Με τέτοια προοπτική θα κερδίσουμε, αυτή την προοπτική φοβούνται κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες και για αυτό σκυλιάζουν οι καθεστωτικές ΔΑΠ-ΠΑΣΠ φωνάζοντας για τρομοκράτες αριστερούς, σίγουρα είναι τρομακτικό για αυτούς και τα αφεντικά τους να νικήσουν οι αγώνες μας!!

Για τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου χρειάζεται ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα τ' οποίο θα παλεύει και θα διεκδικεί. Δεν θα στέκεται προνομιακός συνομιλητής του εκάστοτε υπουργού. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις όπου σ' αυτές οι φοιτητές θα αποφασίζουν συλλογικά την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Είναι σημαντικό να παρθεί αγωνιστική απόφαση στη συνέλευση της Παρασκευής. Την προηγούμενη βδομάδα οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΔΑΠ – ΠΑΣΠ, όχι μόνο δεν δέχτηκαν την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης αλλά κορόιδεψαν κατάμουτρα δεκάδες συναδέλφους μας αρνούμενοι ν' αναγνωρίσουν τις υπογραφές τους και υποστηρίζοντας με θράσος πως είναι πλαστές. Ήδη έχουν ξεκινήσει καμπάνια παραπληροφόρησης πως δεν πρόκειται να γίνει Γενική Συνέλευση ώστε να μην συγκεντρωθεί απαρτία! Θέλουν τον σύλλογο τσιφλίκι τους. Να είναι ανενεργός και να μην παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις για τα προβλήματα που μας απασχολούν ώστε να διαιωνίζεται η πελατειακή τους λογική (του τύπου «ασ’ το πάνω μου, θα στο λύσω εγώ») και να περνά αβίαστα η πολιτική των κυβερνήσεων.

Αγωνιστική απόφαση σημαίνει πως δε θα περιμένουμε τις επιστολές της ΔΑΠ αλλά θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Θα αποφασίσουμε και θα υλοποιήσουμε σαν σύλλογος κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία, το Αστικό Κτελ και στην περιφέρεια για να διεκδικήσουμε φοιτητική μέριμνα για να μπορούν να σπουδάσουν όλοι. Μικρές νίκες και κατακτήσεις κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων, μπορούν και πρέπει να γίνουν αρχή για την άνοιξη των αγώνων ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση που φέρνουν, για μια κοινωνία των αναγκών μας.

Καλούμε όλους τους φοιτητές στην Γενική Συνέλευση Παρασκευή, 17:00 στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής με στόχο όχι άλλο ένα πανηγυράκι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που θα κάνουν το κομμάτι τους άλλα ουσιαστικού διαλόγου και αποφάσεων. Θέλουμε και θα απαιτήσουμε μια διαδικασία που θα είναι μέτοχοι όλοι οι φοιτητές και όχι σόου των παρατάξεων. Την ημέρα αυτή μετά τις 15:00 δεν θα υπάρχουν μαθήματα. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας να είμαστε εκεί για να αποφασίσουμε εμείς για το συμφέρον μας και όχι επαγγελματίες των παρατάξεων.
[Τυχόν μηνύματα από «καλοπροαίρετους» ότι δεν θα γίνει η Γ.Σ. ας αγνοηθούν.]

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ, ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ!

►ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε και ήδη τα προβλήματα μαζεύονται…

 Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η μετακίνηση στη σχολή. ‘Έχουμε δει όλοι ότι τα δρομολόγια μεταφοράς στη σχολή σε καμία περίπτωσή δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές με αποτέλεσμα αρκετοί από εμάς να μένουμε απ’ έξω ή να στοιβαζόμαστε σαν σαρδέλες! Ήδη από πέρσι με την νέα σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ πανεπιστημίου και σχολής προβλέπονταν πολύ λιγότερα δρομολόγια από τις προηγούμενες χρονιές. Για να περιοριστεί το πρόβλημα το “φιλεύσπλαχνο” ΚΤΕΛ αποφάσισε την προσθήκη δρομολογίων με αντίτιμο 60 λεπτά. Το κόστος αυτό δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο πραγματικό κόστος μετακίνησης ανά φοιτητή το όποιο, όπως έχει πει η ίδια η διοίκηση, είναι πολύ χαμηλότερο -περίπου στα 3 λεπτά. Επίσης το ΚΤΕΛ ενώ υποκριτικά διακηρύσσει ότι κύριο μέλημα του είναι το συμφέρον του φοιτητή, δεν έχει πρόβλημα να καθυστερεί επίτηδες αρκετά δρομολόγια για να κόβει ορισμένα άλλα.

‘Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των συγγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή των νόμων Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, συνέπεια ήταν τα συγγράμματα που δίνονται στους φοιτητές να μειωθούν σε μεγάλο ποσοστό. Πλέον δίνεται μόλις ένα σύγγραμμα ανά μάθημα με αποτέλεσμα σε πολλά μαθήματα να μην επαρκούν τα βιβλία. Για παράδειγμα στην Εισαγωγή στο δίκαιο του Α’ εξαμήνου οι φοιτητές παίρνουν πλέον ένα αντί τρία βιβλία που δικαιούνταν. Κώδικες δεν δίνονται πλέον οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την παρακολούθηση των περισσότερων μαθημάτων. Μάλιστα σε παράδοση Γενικών Αρχών πέρσι, συγκεκριμένος καθηγητής κάλεσε τους φοιτητές ν’ αγοράσουν το βιβλίο που κόπηκε αφού θα μεσολαβούσε ο ίδιος για μικρή έκπτωση.

Η επίθεση στην δημόσια δωρεάν παιδεία συνεχίζεται βέβαια και στην σίτιση. Από πέρσι η λέσχη στην Παλιά Νομική του ιδιώτη Χούτου έχει αντίτιμο 2 ευρώ περίπου για όσους οι οικογένειες διαθέτουν πάνω από το αστρονομικό ετήσιο εισόδημα των 40.000 ευρώ περίπου, τ’ οποίο έχει ήδη μειωθεί 2 φορές και είναι πολύ πιθανή περαιτέρω μείωση. Μην ξεχνάμε επίσης ότι σε υγειονομική έρευνα που έγινε στα τρόφιμα του Χούτου βρέθηκε κρέας αλόγου δείχνοντας για άλλη μια φόρα πως οι ιδιώτες βάζουν την ποιότητα πάνω από το κέρδος. Παράλληλα, στην πάνω λέσχη οι μερίδες συνεχώς μειώνονται, οι ουρές είναι τεράστιες και πολλοί δεν προλαβαίνουν να φάνε.

►τι τους έπιασε όμως;

Η επίθεση αυτή δεν είναι νέα! Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις από τον νόμο 815 ως την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το σχέδιο Αθηνά προσπαθούν να καταργήσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστήμιο κάνοντας το ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για τον κάθε επιχειρηματία. Τα δημόσια τυπογραφεία έκλεισαν ώστε να βγάζουν κέρδος οι ιδιώτες εκδότες, τα πάσο τα μοιράζουν με αντίτιμο οι Vodafone και Cosmote, η σίτιση όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρύτανης πέρσι υπάρχει οδηγία να δίνεται σε ιδιώτες και όχι απευθείας από το πανεπιστήμιο και η μεταφορά γίνεται από τα ΚΤΕΛ αντί για λεωφορεία του πανεπιστημίου... Και η λίστα δεν τελειώνει!

Πρόφαση για τις αλλαγές αυτές είναι το δημόσιο χρέος και η έλλειψη χρημάτων. Είναι αστείο την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση και τρόικα δίνουν δισεκατομμύρια σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, χρήματα για τη δημόσια δωρεάν παιδεία και μέριμνα να εξαφανίζονται.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνονται λόγω οικονομικών αδιεξόδων αλλά είναι επιλογή των κυβερνήσεων και των επιταγών της Ε.Ε. (συνθήκη Μπολόνιας) ένα πανεπιστήμιο που θα σπουδάζουν μόνο οι έχοντες. Ξεκάθαρη απόδειξη του στόχου αυτού αποτελούν και τα συμβούλια διοίκησης. Το νέο αυτό μοντέλο που έφερε ο νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου φέρνει στην διοίκηση και εξωπανεπιστημιακούς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες κα επενδυτές, που στόχο δεν έχουν προφανώς την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και της κοινωνίας αλλά το κέρδος για τις τσέπες τους!

Θέλουν ένα πρότυπο εργαζομένου με πλήρως κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα το οποίο πετυχαίνουν μέσα από υπέρ-εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών (π.χ. νομικοί που θα προκύπτουν από σύντομους κύκλους σπουδών και θα γνωρίζουν μόνο εμπορικό δίκαιο) και την συνεπαγόμενη ανισότητα πτυχίων. Ο εργαζόμενος αυτός θα είναι έρμαιο των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της υπερεκμετάλλευσης των μεγάλων εταιρειών (χαρακτηριστική και η κατεύθυνση ανοίγματος μεγάλων δικηγορικών εταιρειών στον κλάδο μας). Θα είναι χωρίς συλλογικές παραστάσεις εξαιτίας της διάλυσης της πολιτικοποίησης λόγω της εντατικοποίησης των σπουδών και της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων (όπως με την κατάργηση του ασύλου), δίχως να μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα του.


►ο καθεστωτικός συνδικαλισμός

Στήριγμα της επίθεσης της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελούν οι καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Ενδεικτικά, σε όσες προσπάθειες έγιναν πέρσι για μαζικές γενικές συνελεύσεις των φοιτητών ώστε να αντιδράσουμε στην μείωση των δρομολογίων, στο 60λεπτο κόστος (το όποιο σύντομα θα αυξηθεί ενώ τα δρομολόγια συνεχίζουν να μειώνονται) ΔΑΠ-ΠΑΣΠ απάντησαν καταψηφίζοντας και σαμποτάροντας τις με την απουσία τους μη θέλοντας ο σύλλογος να αποφασίσει. Το μοντέλο “πολιτικοποίησης” που προβάλλουν είναι αυτό των πάρτι, των πελατειακών σχέσεων και του πατροναρίσματος, της λογικής “θα σου λύσω εγώ τα προβλήματα και συ απλώς ψήφισε στις εκλογές”. Χαρακτηριστική η άσκοπη επιστολή της ΔΑΠ προς την πρυτανεία για εντυπώσεις και ψήφους λες και αυτή αγνοεί το πρόβλημα.

 

►η δική μας απάντηση!

Η μόνη απάντηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των φοιτητών αποτελούν οι συλλογικές διαδικασίες. Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις πρέπει όλοι οι φοιτητές να αφήσουμε την απάθεια και την ανοχή και να αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Όταν η πρυτανεία, το ΚΤΕΛ, ο Χούτος μας επιτίθενται και κερδοσκοπούν απέναντι μας η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αδιαφορία. Για παράδειγμα, όταν το ΚΤΕΛ βάζει αντίτιμο 60λεπτων πρέπει να απαντάμε μαζικά με κινητοποιήσεις, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ΚΤΕΛ και την πρυτανεία, ώστε να αρνηθούμε την “προσφορά” και να απαιτήσουμε αύξηση των δωρεάν δρομολογίων. Τότε ασκούμε πραγματική πίεση και μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα! Όσο μένουμε απαθείς τόσο πιο εύκολα το ΚΤΕΛ και οι λοιποί ιδιώτες μπορούν να κερδοσκοπούν περισσότερο εις βάρος μας.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις όταν γίνονται με αποφασιστικότητα (όπως για παράδειγμα το 2010 με την πάνω λέσχη) μπορούν να φέρουν νίκες όπως έχει δείξει συνολικά και η ιστορία των κοινωνικών αγώνων. Καλό θα ήταν με μια επιστολή ή μια ψήφο στην ΔΑΠ να διασφαλίζαμε τα δικαιώματα μας, αλλά δυστυχώς ο δρόμος αυτός δεν φέρνει νίκες, αλλά αντίθετα η ηγεμονία της ΔΑΠ πανελλαδικά έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Τίποτα δεν χαρίζεται ούτε είναι δώρο καλών φοιτητο-πατέρων ή κυβερνήσεων. Αν θέλουμε μια πραγματικά ποιοτική δημόσια δωρεάν παιδεία που θα μας εξασφαλίσει εργασία και αξιοπρέπεια οφείλουμε να την διεκδικήσουμε με κάθε μέσο όλοι μαζί! Είναι ντροπή όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις των προηγούμενων αγώνων να τις χάνουμε με το κεφάλι κάτω!

Για όλους αυτούς τους λόγους και τα προβλήματα καλούμε τους φοιτητές σε Γενική Συνέλευση όπου συνολικά όλοι μαζί να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε αγωνιστικά για δράσεις για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ΚΤΕΛ, άρνηση πληρωμής του εισιτηρίου, τύπωση των βιβλίων δωρεάν σε τυπογραφεία και σχετικά. Δεν θέλουμε γενικές συνελεύσεις σόου της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και ξεκατινιάσματα αλλά πολιτικές διαδικασίες κτήμα όλων των φοιτητών, ανένταχτων και μη.

Σημείωση: Στο διοικητικό συμβούλιο της σχολής την Πέμπτη 3/10 ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ψήφισαν κατά της γενικής συνέλευσης καθώς για αυτές μόνο ζήτημα είναι τα πάρτι και η συγκέντρωση ψήφων. Για το λόγο αυτό μαζεύουμε υπογραφές για την πραγματοποίηση Γ.Σ.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κι όμως, το αντιφασιστικό κίνημα το πέτυχε!

Η ενορχηστρωμένη ομοβροντία των τελευταίων ημερών των ΜΜΕ ενάντια στους φασίστες που είχαν γίνει προνομιακοί συνομιλητές τους, δεν μπορεί παρά να γεννά πολλές υποψίες και δεύτερες σκέψεις σε όποιον είναι έστω και λίγο υποψιασμένος. Σίγουρα είναι ένα γεγονός που δεν προσφέρεται για εύκολους πανηγυρισμούς.

Αλήθεια, ποιοι ορθώνουν τάχα το ανάστημά τους σήμερα εναντίον του φασισμού; Η κυβέρνηση, που έχει μαντρώσει χιλιάδες μετανάστες στα ναζιστικής έμπνευσης στρατόπεδα συγκέντρωσης, που βγάζει παράνομες τις απεργίες, που έχει οδηγήσει τον κόσμο στην εξαθλίωση με τα χαράτσια και τις χιλιάδες απολύσεις για χάρη των εφοπλιστών και των τραπεζιτών; Ο Σαμαράς δεν ήταν αυτός που μίλαγε για «ανακατάληψη των πόλεων από τους μετανάστες»; Ο Δένδιας, που έβγαλε 32 υποθέσεις «από το συρτάρι», θα απολογηθεί για το γεγονός ότι τις κρατούσε συνειδητά στο συρτάρι όλο αυτό το διάστημα; Ο Άρειος Πάγος, που ξαφνικά ανακάλυψε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση από το 1987, φέρει ή δεν φέρει ευθύνες για το ότι από το 1994 τους επιτρέπει να κατεβαίνουν στις εκλογές ως «νόμιμο κόμμα»; Τα ΜΜΕ, που μέχρι χθες έθρεφαν το «αντισυστημικό» προφίλ τους, ενώ παράλληλα τους έδιναν βήμα και προωθούσαν τη ρατσιστική ατζέντα Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής, τώρα ξαφνικά «πέφτουν από τα σύννεφα» που η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική και εγκληματική οργάνωση; Εμείς γιατί το ξέραμε και το φωνάζαμε τόσα χρόνια, και αυτοί το έμαθαν τώρα; Ποιον πάνε να κοροϊδέψουν;

Το ότι φτάσαμε στις συλλήψεις είναι αποτέλεσμα μιας πορείας άρρηκτα συνδεδεμένης με το μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα που πάντα υπήρχε στη χώρα μας, όμως γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν επιχείρησαν να βάλουν τους νεοναζί να παίξουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Είναι ο κόσμος που δεν μάσησε τα λόγια του, που δεν φοβήθηκε τις απειλές της συμμορίας, που δεν δέχτηκε ποτέ το επιχείρημα «μα, είναι νόμιμο κόμμα!», τα συνδικάτα που δεν τους δέχτηκαν ποτέ ως συνομιλητές. Είναι ο κόσμος που έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά, που φώναζε στους δρόμους «ποτέ ξανά φασισμός» παρά το ότι έβρισκε απέναντί του δίπλα-δίπλα τα ΜΑΤ και τους χρυσαυγίτες, αυτός είναι ο κόσμος που επέβαλλε το να πεταχτεί το σχέδιο «Χρυσή Αυγή» στα σκουπίδια.

Η Χρυσή Αυγή χρηματοδοτήθηκε και προστατεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια από αυτούς που κάνουν κουμάντο στην αστική δημοκρατία: δεν είναι τόσο τα κόμματα (οι «προδότες πολιτικοί», όπως αρέσκονταν να λένε οι χρυσαυγίτες) όσο η αστική τάξη. Τα αστικά κόμματα εξουσίας είναι τα εργαλεία της αστικής τάξης για να διαιωνίζει την κυριαρχία της επί του λαού, μέσω του κράτους. Η Χρυσή Αυγή, λοιπόν, ήταν το «plan B» της αστικής τάξης, όταν είδε το αντιμνημονιακό-αντικαπιταλιστικό κίνημα να θεριεύει. Έβαλαν μπροστά αυτούς τους πληρωμένους μπράβους για να απορροφήσουν ένα μέρος της οργής του κόσμου, να το στρέψουν σε ακίνδυνους γι’αυτούς στόχους («όχι, δεν φταίνε ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης, ο Σαμαράς και η ΕΕ που φτωχαίνεις αλλά ο μετανάστης») αλλά κυρίως για να φτιάξουν έναν στρατό που θα «εκπαιδευτεί» χτυπώντας μετανάστες, αλλά θα είναι ετοιμοπόλεμος για να χτυπήσει αγωνιστές, συνδικαλιστές, αριστερούς, αντιεξουσιαστές, όποιον ενοχλεί πραγματικά την κυρίαρχη τάξη. Ε, λοιπόν, το αντιφασιστικό κίνημα είναι που δεν το επέτρεψε αυτό.

Η Χρυσή Αυγή, πέρα από τον αποπροσανατολιστικό της ρόλο, θα μπορούσε να έχει δύο βασικές χρησιμότητες για το σύστημα: Η πρώτη είναι η παραπάνω, να δημιουργήσει μαζικό κίνημα στο δρόμο. Απέτυχε οικτρά, καθώς μετά από όλο αυτό το διάστημα εξακολουθούσε να λειτουργεί με μισθοφόρους όπως ο Ρουπακιάς. Η άλλη χρησιμότητα θα ήταν να λειτουργήσει ως κυβερνητικός εταίρος, ως ένας νέος Καρατζαφέρης, όμως και πάλι το αντιφασιστικό κίνημα ήταν αυτό που έδειξε πως δεν θα ανεχόταν ούτε λεπτό μία κυβέρνηση με νεοναζί. Τι κι αν τα παπαγαλάκια του συστήματος, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης (νομίζεις ότι ξεχνάμε τα γελάκια με τον Καιάδα;) ή ο Μπάμπης Παπαδημητρίου (ο οποίος προσπαθούσε να μας πείσει ότι «ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή»!) έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους ξεπλύνουν; Την απάντησή τους την πήραν στον δρόμο. Οι αντιφασίστριες και οι αντιφασίστες είναι αυτοί που είπαν ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε αυτά τα σχέδια, που δεν κατάφεραν να στρατολογήσουν όσους χρειάζονταν για να επιβληθούν, και έτσι έμεινε η τελευταία χρησιμότητα που μπορούσε να έχει η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή: να αποδεκατιστεί ώστε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της να επιστρέψει, στις επόμενες εκλογές, στην πιο συγγενή πολιτική δύναμη. Αυτήν πίσω από την οποία συσπειρώνεται σήμερα η αστική τάξη ώστε να διαφυλάξει τα συμφέροντά της, τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι σίγουρο βέβαια ότι δεν πρόκειται για διάλυση του νεοναζιστικού ρεύματος αλλά για αναδιάταξη αυτών των δυνάμεων. Κάποιοι θα επιστρέψουν στην αγκαλιά της μεγάλης αυταρχικής παράταξης, κάποιοι ίσως να ανασυγκροτηθούν σε ένα πιο «σοβαρό» φασιστικό μόρφωμα, είτε με το όνομα της Χρυσής Αυγής είτε με κάποιο νέο. Οι φασιστικές αντιλήψεις που έχουν περίτεχνα εμποτίσει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθούν να είναι εδώ. Είναι οι αντιλήψεις που λένε ότι, αντί να πολεμήσουμε αυτούς που συνεχίζουν να κερδίζουν όχι μόνο παρά, αλλά και εξαιτίας της κρίσης, είναι ευκολότερο να ζητάμε το κεφάλι του διπλανού μας, που βρίσκεται στην ίδια ή και σε χειρότερη μοίρα. Είναι η λογική που λέει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, οι αφέντες θα είναι πάντα αφέντες, οπότε «ο θάνατός σου, η ζωή μου»: ας απολυθεί ο διπλανός μπας και τη γλιτώσω εγώ. Είναι, στην ουσία, η λογική που εκφράζει και η Νέα Δημοκρατία!

Η επίθεση στη Χρυσή Αυγή θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή της αριστεράς και όσων αγωνίζονται. Αυτό πρέπει να γεννά επαγρύπνηση, αλλά όχι φόβο. Ούτως ή άλλως, όσοι σηκώνουν κεφάλι ήταν πάντα στο στόχαστρο της εξουσίας. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια το κίνημα έχει δεχτεί τρομερή καταστολή, πχ στην Κερατέα, στις Σκουριές, στο σφράγισμα καταλήψεων-κοινωνικών χώρων, και όλα αυτά έγιναν χωρίς να γίνεται παράλληλα επίθεση στο «άλλο άκρο», που απολάμβανε την πλήρη ασυλία της αστυνομίας και των ΜΜΕ. Η θεωρία των «δύο άκρων» θα ακούγεται όλο και περισσότερο από εδώ και πέρα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» και να συνεχίσουν να περνάνε οι πολιτικές της εξαθλίωσης. Προσωπικά πάντως δεν κατάλαβα ποτέ γιατί είναι κακό να είσαι το αντίθετο από τους μισαλλόδοξους νεοναζί δολοφόνους…

Το σύνθημα «απόψε πεθαίνει ο φασισμός» που συχνά ήταν γραμμένο σε πανό σε αρκετές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις μ’ όση δυσπιστία για το αν όντως θα συμβεί άμεσα και αν το φωνάζαμε αποδείχθηκε πως είχε δίκιο. Ο φασισμός πέθαινε κάθε φορά που ήμασταν στον δρόμο, λίγο-λίγο κάθε φορά. Πέθαινε σε κάθε πορεία, σε κάθε πόλη, κάθε φορά που δηλώναμε ότι δεν θα ανεχτούμε μια κοινωνία όπου οι νοσταλγοί του Χίτλερ θεωρούνται κάτι «φυσιολογικό». Πέθαινε όταν στο Κερατσίνι και στο Σύνταγμα βρέθηκαν την προηγούμενη βδομάδα δεκάδες χιλιάδες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί. Έτσι οδηγηθήκαμε στο ότι το σύστημα φαίνεται να τους φτύνει, υπό αυτή τη μορφή έστω, και να τους θεωρεί «καμένο χαρτί». Εμείς τους «κάψαμε»! Και θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους, γιατί η πάλη ενάντια στον φασισμό σε καμία περίπτωση δεν τελείωσε – έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Και να μην ξεχνάμε πως η μεγαλύτερή μας νίκη, το αποτέλεσμα όλων αυτών των αγώνων μέχρι στιγμής, δεν ήταν η παραπομπή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής στα δικαστήρια. Ήταν ότι χτες έξω από τη ΓΑΔΑ δεν μαζεύτηκαν ούτε 200 άτομα για συμπαράσταση. Αυτοί που «θα έρχονταν και η γη θα έτρεμε», που έλεγαν παντού ότι τους στηρίζουν ένα εκατομμύριο Έλληνες, που έταζαν σε όλους ότι σε λίγα χρόνια θα είναι αυτοί στην εξουσία, που πήγαιναν τάχα τις γιαγιάδες στα ΑΤΜ, που μοίραζαν τρόφιμα και ρούχα, τη ΜΙΑ φορά που τους χρειάστηκαν όλους αυτούς, δεν εμφανίστηκε κανείς! Γιατί, όσο κι αν δεν αρέσει στους δημοσιογραφίσκους που τους στήριζαν, ο εθνικισμός ΕΙΝΑΙ ντροπή. Το να αγαπάς τον τόπο σου και τους ανθρώπους του δεν είναι εθνικισμός: αντίθετα, αν αγαπάς τον τόπο σου, τότε είναι που δεν θέλεις να τον δεις να βυθίζεται στο σκοτάδι του μίσους, του ρατσισμού και της τυφλής υποταγής σε έναν γελοίο φυρρερίσκο. Και ακριβώς επειδή είναι ντροπή και ξεφτίλα να είσαι εθνικιστής και νεοναζί, μόλις όλοι αυτοί έχασαν τη στήριξη του συστήματος με την οποία το έπαιζαν μάγκες, κρύφτηκαν στις τρύπες τους.

Τον φασισμό, τελικά, δεν τον νικάμε με τη βοήθεια της άρχουσας τάξης, αλλά σε πείσμα της άρχουσας τάξης. Λοιπόν, ψηλά το κεφάλι και καλή συνέχεια στους αγώνες μας. Ώρα να τελειώνουμε και με την ακροδεξιά συμμορία του Σαμαρά!