Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡ.ΕΝ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Σε μια κρίσιμη περίοδο για το φοιτητικό κίνημα αλλά και ευρύτερα, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ από κοινού επιλέγουν να ανεβάσουν τους τόνους μέσα στα φοιτητικά αμφιθέατρα. Στοιχισμένες πίσω από τις επιλογές των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, προβάλλουν ευθαρσώς τις “υπεύθυνες προτάσεις” για ιδιωτικά πανεπιστήμια, για αξιολόγηση με “ακαδημαϊκά κριτήρια” (σαν αυτά του σχεδίου Αθηνά...) που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχρηματοδότηση και κλείσιμο σχολών, για φασιστική αστυνόμευση των πανεπιστημίων, για ανοιχτές σχολές (την ώρα που στην πραγματικότητα είναι η κυβέρνησή τους αυτή που κλείνει τις σχολές σε χιλιάδες φοιτητές, είτε με απευθείας κλεισίματα/συγχωνεύσεις/μειώσεις εισακτέων είτε κάνοντας οικονομικά αδύνατη την φοίτηση των παιδιών, με περικοπές σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και εκπαίδευσης), ώστε να περάσουν με όσο γίνεται λιγότερες αντιστάσεις οι επιθέσεις στην παιδεία.

Την ίδια στιγμή, το σχήμα της ΑΡΕΝ επιλέγει, μάλλον για προεκλογικούς σκοπούς, να μεταφέρει την αντιπαράθεση αλλού. Μας κατηγορεί επειδή καταθέσαμε ψήφισμα για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Κύπρο, το οποίο υπερψηφίστηκε από τον Σ.Φ. Νομικής, και στο οποίο αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή που βιώνει ο κυπριακός λαός: η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι αδίστακτοι τραπεζίτες και οι άρχουσες τάξεις σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζεται στο ψήφισμα ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για αυταπάτες περί διαπραγμάτευσης ή καλύτερων μνημονίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σβέρκο μας, ότι μονόδρομος είναι ο κοινός αγώνας εργαζομένων σε Ελλάδα-Κύπρο-Ευρώπη “με κοινά αιτήματα: Εδώ και τώρα έξοδος από το Ευρώ και την ΕΕ, που είναι η αναγκαία αφετηρία για οποιαδήποτε φιλολαϊκή εξέλιξη. Διαγραφή του χρέους των χωρών. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο όλων των τραπεζών με την προοπτική της εργατικής εξουσίας. Οι λαοί μπορούν να ανοίξουν μόνοι τους το δρόμο!”.

Η ακριβής κατηγορία; Όχι το τι λέμε. Όχι το ποιο πολιτικό περιεχόμενο θεωρούν ότι είναι πιο σωστό. Το μόνο στο οποίο έχουν να αντιπαρατεθούν, εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να κάνουν διάλογο πάνω σε πολιτική βάση, είναι ότι “περνάμε με φτηνούς τακτικισμούς την κομματική μας γραμμή καταργώντας στην πράξη την ανεξαρτησία μας”. Συνεχίζουν στο ίδιο χυδαίο μοτίβο, αποκαλώντας μας “διασπαστές”, “περιχαρακωμένους” μας εγκαλούν ότι “δεν θέλουμε οι ίδιοι οι φοιτητές να κουβεντιάζουν σε συλλογικές διαδικασίες”(!). Εμείς απαντάμε:

1. Τα ψηφίσματα αποτελούν έναν τρόπο ώστε άμεσα να μπορεί να παίρνει ο σύλλογος απόφαση για πολύ συγκεκριμένα και καινούργια ζητήματα που εμφανίζονται. Το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Κύπρο, όπου με τις αποφάσεις του Eurogroup και κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ ο κυπριακός λαός βλέπει τις οικονομίες του να “κουρεύονται”, τις ζωές τους να καταστρέφονται, για να σωθούν οι τράπεζες, το ευρώ και οι μεγάλες επιχειρήσεις, χρήζει άμεσης απάντησης και θεωρούμε ότι είναι θεμιτό να ανοίγουν αυτά τα ζητήματα πιο κεντρικά με αποφάσεις συλλόγων, ώστε να γίνεται άμεσα γνωστή η αλληλεγγύη και η πολιτική ματιά των συλλόγων σε καίρια και αιφνίδια ζητήματα που προκύπτουν.

2. Τα σχήματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης βλέπουμε την ανεξαρτησία μας ως εξής: είμαστε πρώτα απ'όλα οικονομικά ανεξάρτητοι, μακριά από κάθε είδους χρηματοδότηση, είτε από κράτος, είτε από κόμματα, είτε από θεσμούς, ούτε βάζουμε χορηγούς στα έντυπα και τα περιοδικά μας. Τα έσοδά μας προέρχονται από τις εκδηλώσεις μας, είτε τα βάζουμε από τις τσέπες μας. Η οικονομική ανεξαρτησία είναι προϋπόθεση της ελευθερίας να παράγουμε την πολιτική από τα κάτω και χωρίς καμία εξωτερική ή άνωθεν παρέμβαση.

3. Η Ε.Α.Α.Κ. πανελλαδικά αλλά και εμείς, το σχήμα της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-Ε.Α.Α.Κ. ποτέ δεν κρύψαμε ότι ανήκουμε πολιτικά και ιδεολογικά στον χώρο της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ποτέ δεν βάλαμε τον μανδύα του “πολιτικά ανεξάρτητου” και “αχρωμάτιστου”. Οι κατηγορίες περί συγκεκριμένης “κομματικής γραμμής” πέφτουν απλά στο κενό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ανάλυσή μας για την κρίση, το χρέος, την ΕΕ, την αναγκαία απάντηση του κινήματος στο σήμερα είναι κοινός τόπος και κεκτημένο ολόκληρης της εκτός των τειχών αριστεράς. Παράλληλα, στα σχήματά μας συμμετέχουν ανένταχτοι αγωνιστές της αριστεράς μέχρι οργανωμένοι αγωνιστές από πολλές διαφορετικές καταβολές, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι το ΕΕΚ και την κ.ο. Ανασύνταξη, και όλοι συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αμεσοδημοκρατικά και από τα κάτω. Κάθε σχήμα της Ε.Α.Α.Κ. διαμορφώνει την δική του ανάλυση, επιλέγει να δώσει σε διαφορετικά σημεία έμφαση. Γι'αυτό εξάλλου έχουν και το δικό τους όνομα και αφίσα, και όχι ένα κεντρικό, παραταξιακό.

4. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, καλό είναι να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση του προηγούμενου συντονιστικού: ενώ στα πρώτα συντονιστικά η ΑΡΕΝ αποδεχόταν την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών, ότι δηλαδή το συντονιστικό κατάληψης λειτουργεί στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, ήρθε στο τελευταίο να μας πει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει, ότι μπορούν 20 συνδικαλιστές να αναιρέσουν την απόφαση Γενικής Συνέλευσης και να την πετάξουν στα σκουπίδια, επειδή μάλλον δεν τους άρεσε η απόφαση την οποία ψήφισαν οι ίδιοι αλλά και οι φοιτητές. Μάλλον κάποιος τους τράβηξε το αυτάκι όσον αφορά το πολιτικό περιεχόμενο του πλαισίου που υπερψηφίστηκε. Εμείς ξεκαθαρίσαμε την θέση μας ότι ανώτατο όργανο των φοιτητών είναι η Γενική Συνέλευση και ότι δεν θέλουμε να αναιρέσουμε την απόφαση συλλόγου που στηρίξαμε, προτείναμε μάλιστα να συζητηθούν ανοιχτά όλα τα ζητήματα στην Γενική Συνέλευση όπου με ερωτήσεις και διάλογο μπροστά στο κόσμο και με την συμμετοχή όλων να διαμορφωθεί το πλαίσιο. Διαφώνησαν και εμείς κάνοντας ένα βήμα πίσω, για να μην διασπάσουμε το πλαίσιο, δεχτήκαμε τελικά να συνδιαμορφώσουμε από το μηδέν ένα νέο πλαίσιο. Τότε βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, καθώς αυτοί που μας εγκαλούσαν για μηδενική ανοχή σε συζήτηση, για διασπαστικές τάσεις και για καπέλωμα από τα πάνω των φοιτητών, αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε κουβέντα γύρω από ζητήματα που θέταμε και βάζανε βέτο στο να συζητηθούν και από όλους τους υπόλοιπους στο συντονιστικό!

5. Γίνεται φανερό, τόσο από την δράση τους στο συντονιστικό, όσο και από την συνολικότερη στάση τους στα κείμενα, στα πλαίσια, στις τοποθετήσεις σε Γενικές Συνελεύσεις, ότι άλλος ακολουθεί -κρυφά και υποκριτικά κιόλας, σκίζοντας τα ιμάτιά του για την “ανεξαρτησία” του- κομματική γραμμή. Κομματική γραμμή είναι το να κάνει κάποιος τουμπεκί για κάθε ζήτημα περί πιο συνολικού σχεδίου του φοιτητικού κινήματος, για το ζήτημα του χρέους και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κομματική γραμμή είναι να θέτεις απαγορευτικά όρια στο μέχρι που μπορεί να πάει το κίνημα και ποια αιτήματα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει, να του βάζεις ως μάξιμουμ απλά την πτώση της κυβέρνησης. Η ΑΡΕΝ θέλει το κίνημα απλά ως εργαλείο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ως κλακαδόρο της επόμενης κυβέρνησης. Το θέλει αποστειρωμένο από οποιαδήποτε πολιτική και δράση που να πηγαίνει πιο πέρα από το παραβάν της κάλπης.

6. Τέλος, επειδή μας μιλήσαν για ζήτημα κουλτούρας και ηθικής “για εμάς οι συλλογικές διαδικασίες δεν καταπατούνται για κανένα σκοπό και με κανένα μέσο καθώς δεν αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας αλλά και το σχήμα μας ως εκφωνητές των οργανώσεων που τυχόν συμμετέχουμε”. Τρία πράγματα. Πρώτον, εμείς δεν αναιρέσαμε απόφαση συλλόγου που στηρίξαμε, για να περάσουμε την κομματική μας γραμμή σε συντονιστικά, όπου κατά κανόνα έρχονται πολλοί λιγότεροι φοιτητές. Δεύτερον, εσείς εγκαταλείψατε καταλήψεις και συλλογικές διαδικασίες του κινήματος για να παρευρεθείτε στα κομματικά συνέδριά σας, εσείς λείπατε μαζικά από την τελευταία κρίσιμη Γενική Συνελεύση για να κάνετε και λίγο διακοπές μετά το συνέδριο σας, ενώ το παίζετε “συλλογικές διαδικασίες uber alles”. Και τρίτον εμείς δεν χαντακώσαμε Γενική Συνέλευση βάζοντάς την εμμονικά Παρασκευή αργά το απόγευμα(!) για να χτυπήσουμε εκδήλωση άλλης αριστερής συλλογικότητας.

Αυτά λίγο πρόχειρα για την αποκατάσταση του κόκκινου.


Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ψήφισμα για τον νέο κώδικα δικηγόρων

Το παρακάτω κείμενο υπερψηφίστικε ως ψήφισμα του ΣΦ Νομικής Κομοτηνής στην τελευταία ΓΣ στις 14/3:

Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΕΡΙ… ΑΜΙΣΘΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ… ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Αν κανείς, σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» Χρυσοχοϊδη, έβρισκε ποτέ το κουράγιο και το ψυχικό σθένος να διαβάσει μια προς μια τις 300 σελίδες του μνημονίου θα εντόπιζε τις επαχθείς μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει όσον αφορά μεταξύ άλλων και για τον εργασιακό τομέα των δικηγόρων, αλλά και τις άκρως επιθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται μέσα από την αλλαγή του «Κώδικα περί δικηγόρων».
Μέσω των διατάξεων που αλλάζουν, εισάγεται ο θεσμός της άμισθης εργασίας των φοιτητών (!) σε δικηγορικά γραφεία στα πλαίσια της «μαθητείας», αλλά και η εισαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων ασκουμένων, διατάξεις οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πτυχίου και εργασίας όσο και τη ριζική αλλαγή της φοιτητικής καθημερινότητας, καθώς και τη δημιουργία δυσχερών συνθηκών εργασίας για τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους οι οποίοι σταδιακά θα εξωθούνται από το επάγγελμα.
Όσον αφορά εμάς τους φοιτητές, οι αλλαγές που προβλέπονται στον «Κώδικα περί δικηγόρων», στο ίδιο κλίμα και στην ίδια κατεύθυνση με το νόμο Αρβανιτόπουλου, έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ της εντατικοποίησης των όρων σπουδών μας. Πέρα από τις ήδη γνωστές διαγραφές, τις απουσίες και τις υποχρεωτικές εργασίες (που προβλέπονται στον 4076/12), έρχεται και το «κερασάκι στην τούρτα» που ακούει στο όνομα «Μαθητεία»! Ως φοιτητές θα καλούμαστε να γίνουμε «νέοι Βέγγοι», τρέχοντας από τη σχολή στο γραφείο του εκάστοτε εργοδότη δικηγόρου και πάλι πίσω. Όπως αναφέρεται και στον Κώδικα οι δικηγορικοί Σύλλογοι θα διατηρούν καταλόγους με υποψήφιους άμισθους φοιτητές και ως άλλοι μεσάζοντες σε σκλαβοπάζαρα θα τους διαχέουν σε δικηγορικά γραφεία, που θα αναζητούν ένα φθηνό έως και τζάμπα εργατικό δυναμικό, που εντέλει τίποτα παραπάνω δε θα μαθαίνει από το να φτιάχνει καφέδες και να πληρώνει λογαριασμούς στην ώρα τους. Πλέον φαίνεται, λοιπόν, να καταργείται ακόμη και η συμβολική αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών φοιτητών σε γραφεία ˙ και όσο παράλογο μας φαίνεται κάποιος να δεχθεί να τρέχει όλη μέρα χωρίς να πληρώνεται, σταδιακά όλο και περισσότεροι φοιτητές θα εκβιάζονται τόσο από τους καθηγητές (που από την πλευρά τους θα καλλιεργούν αυταπάτες για «εμβάθυνση» των νομικών μας γνώσεων), όσο πολύ περισσότερο από την ίδια την πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα, μετά και από τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, που έχουν διαμορφώσει μεταξύ των φοιτητών ένα κλίμα ανταγωνισμού, που συνεχώς οξύνεται αλλά και πολύ περισσότερο με την καθιέρωση της άμισθης εργασίας, θα επιδιδόμαστε σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων και ικανοτήτων, κυριαρχούμενοι από την αγωνία για σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς και τα πλήρως εξατομικευμένα πτυχία «κουρελόχαρτα» ανάλογα με τον ατομικό φάκελο προσόντων μας που δεν κατοχυρώνουν ενιαία τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα γίνεται ξεκάθαρο πως θα καλούμαστε να συμβιβαστούμε με το καθεστώς ομηρίας μέσα στο οποίο θα βρισκόμαστε, ως πλήρως υποταγμένα στρατιωτάκια και έρμαια των εργοδοτών μας.
Ο θεσμός της «μαθητείας» όμως έρχεται να τσακίσει και τους συναδέλφους μας ήδη ασκούμενους δικηγόρους, οι οποίοι αν έχουν κατορθώσει να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να αποκτήσουν το «πολυπόθητο» δικαίωμα στην εργασία, θα αναγκάζονται να υποκύπτουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών. Οι μισθοί για τους ασκούμενους όχι μόνο θα συμπιέζονται αλλά ακόμα χειρότερα θα διακυβεύονται και η σταδιακή μείωσή τους θα πετάει τους ασκούμενους ουσιαστικά στο δρόμο, αφού πια για όλα όσα αυτοί θα έκαναν σε ένα γραφείο με τον μισθό των 500 ευρώ οι δικηγόροι θα προσλαμβάνουν φοιτητές που θα εργάζονται δωρεάν . Έτσι λοιπόν, οι ασκούμενοι από το «ολότελα», δηλαδή την ανεργία, θα αναγκάζονται να επιλέξουν τελικά την «Παναγιώταινα» , δηλαδή τους χαμηλούς μισθούς ή την υπαλληλοποίηση τους σε κάποια δικηγορική εταιρεία. Μια άλλη διάταξη του νέου κώδικα που διαλύει την εργασιακή μας προοπτική είναι αυτή που προβλέπει τις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να αποκτηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος. Σε αυτές η επιτυχία θα αποτελεί διακύβευμα αφού οι όροι εξέτασης θα έχουν δυσχερανθεί υπερβολικά, καθώς η εξεταστέα ύλη αυξάνεται (2 επιπλέον μαθήματα από τα ήδη εξεταζόμενα) και η βαθμολόγηση γίνεται πιο αυστηρή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος μετά από 3 αποτυχημένες προσπάθειες στις πανελλήνιες αυτές εξετάσεις, δημιουργεί μια κατάσταση αποκλεισμού και εξώθησης από το δικηγορικό επάγγελμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πτυχιούχων. Να σημειωθεί πως η άσκηση θα παρατείνεται έως και 36 μήνες μέχρι την οριστική αποτυχία στην τρίτη και τελευταία προσπάθεια.
Απέναντι σε όλα αυτά που ο υπό διαβούλευση κώδικας έρχεται να φέρει τόσο στη φοιτητική καθημερινότητα όσο και στους ασκούμενους και στους νέους δικηγόρους, η απάντηση μας οφείλει να είναι δυναμική και επιθετική κόντρα στα σχέδια διάλυσης της ζωής μας και του μέλλοντός μας. Αυτό που τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ είναι μια προσπάθεια συντονισμού τόσο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Κομοτηνής με τα υπόλοιπα τμήματα Νομικής σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα καθώς και η σύμπλευση και η συνεργασία με τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους που το εργασιακό τους παρόν συντρίβεται από τον κώδικα αυτό. Ακριβώς επειδή η μάχη για την κατάργηση του νέου κώδικα και την εξασφάλιση μια αξιοπρεπούς εργασιακής προοπτικής είναι μεγάλη και κρίσιμη αντίστοιχα και ο δικός μας αγώνας πρέπει να είναι μαζικός και μαχητικός.
Οι φοιτητές ως μελλοντικοί εργαζόμενοι έχουμε καθήκον να παλέψουμε ανυποχώρητα στο πλευρό των εργαζομένων και να αντιταχθούμε με κάθε δυνατό τρόπο, γιατί είμαστε αποφασισμένοι ο κώδικας αυτός να μείνει στα χαρτιά.
Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΙΣΘΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Πλαίσιο ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ για την ΓΣ της 14/3



αφισακι κάλεσμα για τις γενικές συνελεύσεις