Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Κειμενο για Σχέδιο Αθηνά και απεργία 20/3



Η θεά της σοφίας ξεπουλήθηκε...

Εκτός από ωμή αγριότητα ενάντια στον εχθρό λαό (βλ. ΜΑΤ, βασανισμούς, επιτάξεις κλπ), η τρικομματική κυβέρνηση σωτηρίας του τόπου διαθέτει και μπόλικο χιούμορ. Μαύρο χιούμορ, για να είμαστε ακριβείς. Μετά το σχέδιο “Ξένιος Ζευς”, σύμφωνα με το οποίο στο πακέτο φιλοξενίας περιλαμβάνονται συλλήψεις, βασανισμοί και εξευτελισμοί μεταναστών από την αστυνομία, χέρι-χέρι με τα χρυσά αυγά, τώρα το σχέδιο περαιτέρω διάλυσης, υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βαφτίζεται “Αθηνά”.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε τα 40 υπάρχοντα ιδρύματα (26 ΑΕΙ και 14 ΤΕΙ) γίνονται 32 (20 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ) ενώ από τις υπάρχουσες 85 σχολές και 533 τμήματα μένουν 386 τμήματα! Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχονται οι σχολές τον ανθρωπιστικών επιστημών (μειώνονται κατά 10% οι θέσεις). Χέρι χέρι με τις θεωρητικές σχολές πάνε τα ΤΕΙ. Εκεί, περίπου 80 τμήματα σβήνουν από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άλλα συγχωνεύονται και άλλα αλλάζουν πόλη. Αλλά και τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας βάζουν λουκέτο. Τέλος, 5 από τα 7 μεγάλα ΑΕΙ της Αττικής (Οικονομικό, Γεωπονικό, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο και Χαροκόπειο) καθώς και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά αποκτούν κοινή διοίκηση, μέχρι να συγχωνευτούν και αυτά ή να βάλουν λουκέτο.

Στην πραγματικότητα η σοφία του Σχεδίου Αθηνά βασίζεται αποκλειστικά σε δύο σημεία: πρώτον στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κονδυλίων που δαπανούνται για την εκπαίδευση και δεύτερον στην εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς μέσω του κλεισίματος κυρίως ανθρωπιστικού - κοινωνικού περιεχομένου σχολών, οι οποίες προφανώς είναι άχρηστες για την άμεση κερδοφορία των επιχειρήσεων και την “ανάπτυξη της οικονομίας”. Κατά μια έννοια λοιπόν, η κυβέρνηση πετυχαίνει με έναν σμπάρο πολλά τρυγώνια. Από την μια μειώνει δραστικά το κόστος, από την άλλη εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου ενώ ταυτόχρονα αποκλείει ολοένα και περισσότερα παιδιά των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ακόμα περισσότερα από όσα έχει ήδη αποκλείσει μέσα από τις περικοπές σε σίτιση – στέγαση – συγγράμματα).

Σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε την υπάρχουσα κατάσταση της πολυδιάσπασης των επιστημών (“γνωστικών αντικειμένων” κατ'εμάς) σε επιμέρους “κομμάτια” μέσω υπερεξειδικευμένων και ημιμαθών τμημάτων και σχολών. Οδηγεί σε κατακερματισμένα στην καλύτερη, ανύπαρκτα στην χειρότερη, επαγγελματικά δικαιώματα για τους απόφοιτους. Το φοιτητικό κίνημα απάντησε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια των κυβερνήσεων να διαλύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και το ίδιο καλούμαστε να πράξουμε και σήμερα. Δημόσια-Δωρεάν Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για όλους με ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο βροντοφώναζαν οι φοιτητές στο μεγαλειώδες κίνημα του 2006-2007. Δηλαδή κανένας διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ κλπ, αλλά ελεύθερη πρόσβαση σε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση για όλους με ισχυρά πτυχία σε ολοκληρωμένα επιστημονικά πεδία, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και την όποια ειδίκευση να βαραίνει τον εργοδότη.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο Αθηνά δεν αφορά μονάχα “τους άλλους” και αφήνει “εμάς” ανέγγιχτους, αλλά αποτελεί κομβικό κομμάτι της περαιτέρω υποβάθμισης του πανεπιστημίου και της λειτουργίας του σύμφωνα με επιχειρηματικά κριτήρια. Γι'αυτό το λόγο η εφαρμογή του Αθηνά και συνολικά η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση πρέπει να βρει απέναντί της σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα. Ειδικά σε μια περίοδο που, συνδυαστικά με τις περικοπές σε σίτιση – στέγαση – μεταφορά – συγγράμματα, η φοίτηση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς.

Ο δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον ολοφάνερος: μια νέα, εξαθλιωμένη, εργατική βάρδια τύπου Κίνας της οποίας τα δικαιώματα διαλύουν, πριν ακόμα αυτή βγει στην αγορά εργασίας με τα ευτελούς αξίας πτυχία της ανα χείρας, καταργώντας ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και απορρυθμίζοντας πλήρως οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας είχε κερδηθεί μέσα από εργατικούς αγώνες του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, μέσα από το νόμο που προωθεί ο υπουργός Εργασίας με στόχο την απαγόρευση των απεργιών επιχειρείται ο οριστικός αποκλεισμός των εργαζομένων συνολικά και κυρίως των νέων από οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση.

Το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης δεν αποκαλύπτεται μόνο μέσα από τους αντεργατικούς-αντιλαϊκούς νόμους που προωθεί αλλά και μέσα από την βίαιη καταστολή απέναντι σε όποιον “τολμά” να αντιστέκεται. Η επιλογή της επιστράτευσης των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ που διεκδικούν τα αυτονόητα είναι ενδεικτική για την στάση μηδενικής ανοχής που υιοθετεί η κυβέρνηση μπροστά στα “παράλογα” αιτήματα όσων αρνούνται να ζήσουν με τον “πολύ υψηλό” κατώτατο μισθό των 582 ευρώ. Η επιστράτευση των ναυτεργατών είναι ακόμα πιο ενδεικτική: το να αναγκάσεις εδώ και μήνες απλήρωτους εργαζομένους να δουλέψουν με το ζόρι και κάτω από την απειλή ποινικών διώξεων ισοδυναμεί πρακτικά με δουλεία. Το μενού συμπληρώνεται με βασανισμούς συλληφθέντων και μπόλικο ξύλο σε αγρότες στα μπλόκα.

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Είναι με τους εφοπλιστές ενάντια στους ναυτεργάτες. Με τους τραπεζίτες ενάντια στο λαό. Με τους βιομήχανους ενάντια στους εργαζόμενους. Ο δρόμος που έχουν διαλέξει ενάντια σε εργαζόμενους και νεολαία είναι συνειδητός και χωρίς γυρισμό. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Η απεργία στης 20 Φλεβάρη πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο αντεπίθεσης των “από κάτω”, αφετηρία για το ξεδίπλωμα μαχητικών, μαζικών, ανυποχώρητων αγώνων διαρκείας με σκοπό την ανατροπή της επίθεσης και την επιβολή ενός διαφορετικού δρόμου για τον εργαζόμενο λαό. Έναν δρόμο που θα χαράξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία, πρωταγωνιστές στην ίδια τους τη ζωή, χωρίς μνημόνια, χρέη, ευρωπαϊκούς μονόδρομους και μη περιμένοντας μεσσίες να τους σώσουν.

Εμπρός για δυναμικό γύρο μαζικών συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων με οργάνωση από τα κάτω – συντονισμό – κλιμάκωση των αγώνων


ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ,
10 πμ στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής