Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε για πρώτη φορά η προσπάθεια να συγκροτηθούν στο ΔΠΘ τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία αποτελούν το κυριότερο σημείο των δύο τελευταίων αντιεκπαιδευτικών νόμων (Νόμος Διαμαντοπούλου και πρόσφατη αναθεώρηση του) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς θα είναι αυτά που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις πιο σημαντικές διατάξεις τους. Τα Συμβούλια αυτά θ' αποτελούνται από 8 πανεπιστημιακούς, 6 εξωπανεπιστημιακούς και 1 μόνο εκπρόσωπο των φοιτητών για όλο το πανεπιστήμιο. Θα επιβάλουν την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου μέσω της αξιολόγησης η οποία θα γίνεται με ανταποδοτικά κριτήρια (πχ ποιο είναι πιο “παραγωγικό”, δηλαδή εντατικοποιημένο, ποιο θα αποφέρει το περισσότερο κέρδος στην αγορά, ποιο θα κάνει τις πιο επικερδείς έρευνες για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρήσεων κλπ) και θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων τα οποία θα θεωρούνται αντιπαραγωγικά. Οι πρώτες σχολές που θα βρεθούν στο στόχαστρο θα είναι αυτές των ανθρωπιστικών επιστημών, μεταξύ των οποίων και η δικιά μας σχολή.

Τα Συμβούλια Διοίκησης θα έχουν επίσης και τον πρώτο λόγο για την φοιτητική μέριμνα η οποία εδώ και καιρό υποβαθμίζεται συνεχώς. Τα τελευταία δύο χρόνια το χουμε βιώσει ξεκάθαρα. Στην πάνω λέσχη ο αριθμός των μερίδων έχει μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα το φαγητό να τελειώνει μέχρι τη 1 το μεσημέρι και εμείς να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ποιος θα πρωτοφάει το φαί του άλλου ενώ στην κάτω λέσχη (Χούτος) περιορίζεται συνεχώς ο αριθμός των δικαιούχων με την μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου από τις 70.000 στις 45.000. Παράλληλα στις εστίες διώχνονται φοιτητές ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ενώ πολλοί δικαιούχοι μένουν απέξω καθώς ο αριθμός των δωματίων δεν επαρκεί για όλους. Οι μεταφορές από και προς την πανεπιστημιούπολη έχουν γίνει ανυπόφορες καθώς στοιβαζόμαστε καθημερινά στα λεωφορεία σαν σαρδέλες.

Για να εκβιάσουν την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς αφήνουν τόσο καιρό αυτήν την κατάσταση να διαιωνίζεται προσθέτοντας πλέον στις ώρες αιχμής και ένα τρίτο λεωφορείο τ' οποίο όμως θα χρησιμοποιείται με το αντίτιμο των 0,60 ευρώ. Το αντίτιμο αυτό κάθε άλλο παρά συμβολικό είναι όπως δηλώνει το ''Αστικό Κτελ'' στην ανακοίνωση του καθώς μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρίας ομολόγησε κυνικά ότι το κόστος για την μεταφορά του κάθε φοιτητή δεν ξεπερνά τα 0,03 ευρώ. Η εταιρία ψάχνει έναν ακόμα τρόπο για να κερδοσκοπεί σε βάρος των φοιτητών αφού εξακολουθεί να παίρνει και την χρηματοδότηση του πανεπιστήμιου για τη μεταφορά μας.

Όλες αυτές οι αλλαγές εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει η παιδεία ένα αγαθό για λίγους και εκλεκτούς σε μια περίοδο όπου ο λαός και οι εργαζόμενοι δέχονται την πιο βάρβαρη επίθεση που έχουν υποστεί εδώ και δεκαετίες, κάνοντας πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά για όλους τους φοιτητές. Μοναδικοί αρμόδιοι για να δώσουμε λύση στα προβλήματά μας είμαστε εμείς οι ίδιοι οι οποίοι μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις οφείλουμε να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις και να μπλοκάρουμε την συγκρότηση των Συμβουλίων και κατά συνέπεια την εφαρμογή του νόμου σε κάθε έκφανσή του.

Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε Γενικές Συνελεύσεις πανηγυράκια των καθεστωτικών παρατάξεων αλλά συνελεύσεις όπου θα γίνεται ουσιαστικός πολιτικός διάλογος ώστε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή όλων των φοιτητών σ' αυτές και οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά και από τα κάτω. Γι αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής της Γ.Σ ώστε να καταργηθούν οι παράλληλοι μονόλογοι των παρατάξεων και το Σώμα να έχει την δυνατότητα να ελέγξει τα λεγόμενα του κάθε ομιλητή και να δίνεται χρόνος στους ανένταχτους.

Η κινητοποίηση των φοιτητών έχει φέρει ήδη αποτέλεσμα. Την προηγούμενη βδομάδα δεκάδες φοιτητές απ' όλη την Θράκη συγκεντρώθηκαν στην Πρυτανεία και κατάφεραν μια πρώτη νίκη μπλοκάροντας δύο συνεχόμενες μέρες τις εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων. Αλλά για την ολοκληρωτική κατάργηση του νόμου θα χρειαστούν συλλογικοί και ανυποχώρητοι αγώνες διαρκείας. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική καθώς η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου θ' αποτελέσει την ταφόπλακα για την δημόσια δωρεάν παιδεία και το φοιτητικό κίνημα γενικότερα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/10, ΩΡΑ 17:00
ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ
   

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012